Societat Catalana de Neurologia: La celebració d’un centenari

Les malalties neurològiques més freqüents són les feridures o ictus; la malaltia d’Alzheimer i altres demències; l’epilèpsia, l’esclerosi múltiple, les cefalees, la malaltia de Parkinson i altres tremolors; entre d’altres.

Els neuròlegs catalans que diagnostiquen i tracten aquestes malalties s’agrupen en la Societat Catalana de Neurologia, una societat sense ànim de lucre amb seu social a la ciutat de Barcelona, amb gairebé 400 associats.

Enguany la Societat Catalana de Neurologia commemora el centenari de la fundació de la primera societat neurològica catalana, i una de les primeres societats mèdiques, la “Sociedad de Psiquiatría y Neurología de Barcelona” fundada per un metge gironí el Dr. Artur Galcerán i Granés (1859-1919)  a l’any 1911. Posteriorment es denominaria “Societat Catalana de Psiquiatria i Neurologia” i a l’any 1934 estaria presidida pel Dr. Belarmino Rodríguez Arias (1895-1997) que seria el primer catedràtic de neurologia de l’estat espanyol a la Universitat Autònoma de Barcelona.

La neurologia catalana prendria l’embranzida definitiva amb la figura del Dr Lluís Barraquer Roviralta (1855-1928) – setè fill d’un advocat de Santa Cristina d’Aro i germà petit de Josep Maria Barraquer, iniciador de la nissaga de coneguts oftalmòlegs-  fou el creador del primer dispensari de Neurologia a l’any 1882 a l’antic hospital de la Santa Creu de Barcelona, gràcies al suport i a l’ajuda del carismàtic i estimat Dr. Bartomeu Robert (1842-1902).

Amb la tragèdia bèl·lica de la guerra civil s’estroncaria aquesta capdavantera societat neurològica. Els militars vencedors de la guerra civil van aplicar una brutal política d’espanyolització de tota la societat civil catalana. L’entitat neurològica no en va quedar al marge, però a l’any 1941 es tornaria a refer i s’adaptaria, anomenant-se “Asociación de Neurología y Psiquiatría”, reconvertida l’any 1968 com a “Asociación de Ciencias Neurológicas” presidida pel Dr. Lluís Barraquer Bordas, nét del Dr. Barraquer Roviralta. Finalment, a l’any 1973, la societat agafaria l’actual denominació de “Societat Catalana de Neurologia”, presidida pel Dr Agustí Codina Puiggròs, i així s’arribaria a l’etapa actual.

En conseqüència, en el present any 2011 ja fa 100 anys de la fundació de la primera societat neurològica catalana. Per aquest motiu es va realitzar a la ciutat de Vic, el dia 17 de març, a la Sala Sert del recinte del Sucre,  un acte d’homenatge on hi assistiren el Conseller de Sanitat, l’Honorable Boi Ruíz, l’alcalde de Vic, Sr. Vila d’Abadal i el president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, Dr. Alvar Net, i on es va fer la presentació, amb una gran assistència de públic, d’una monografia molt esperada anomenada “Història de la Neurologia Catalana” editada per la pròpia Societat Catalana de Neurologia.

Lluís Barraquer i Artur Galceran

Figura 1. El Dr. Lluís Barraquer Roviralta (1855-1928) (esquerra) va ser el fundador del primer servei de neurologia a Catalunya i el Dr Artur Galzeran i Granés (1859-1919) va ser el president –ara fa cent anys- de la primera societat neurològica catalana.