Tornen els embussos

Som a ple estiu i malauradament ja estem habituats als embussos a les carreteres d’accés a la vila, que cada any, durant els mesos d’estiu, es produeixen. Aquesta és una lluita que a la gent d’aquestes contrades ens pot semblar estèril. Sembla que cap responsable de l’administració, del color polític que sigui, ens escolti. El proper 30 d’octubre farà dos anys que es va presentar  l’estudi per fer la variant de Torroella, del qual no hem sentit a parlar més. Fa un any aproximadament, l’aleshores conseller de Política Territorial, en un acte públic a la nostra vila, va assegurar que el projecte de la variant anava endavant i que s’estaven ultimant els projectes d’eixamplament de la carretera des de Rupià a Torroella i la de Cervià de Ter a Verges.

El projecte que ha de solucionar el pas de vehicles per la vila és el de la variant. Tot i que cap de les dues opcions que es van presentar eren de la nostra total satisfacció,  aquesta revista es decantava per la primera opció, ja que la segona destrossava completament una zona molt estimada pels torroellencs, els horts del Tamariuà.  Però, sense voler posar entrebancs al projecte definitiu, proposàvem  una revisió menys agressiva pel territori en allò que fa referència als encreuaments i especialment a l’encreuament que afectava més el nostre entorn més proper, el de l’entrada a Torroella pel costat sud, a l’altre costat del pont sobre el riu Ter. Aquest projecte, que s’està realitzant a trams des de fa uns nou o deu anys, forma part del projecte global d’uns dels accessos més importants a la Costa Brava per la part nord, la carretera C-31, que des de Figueres ha d’enllaçar amb l’autovia ja acabada de Palafrugell a Maçanet de la Selva..

Els altres dos projectes són dues obres més senzilles. Es tracta de convertir la carretera de Cervià de Ter a Verges i la de Rupià a Torroella en dues carreteres més segures. Dos carrils d’amplada de tres metres i mig i dos vorals de seguretat d’un metre per banda. Malauradament  ja hi ha hagut massa accidents que possiblement s’haurien evitat amb carreteres de dimensions adequades.

Ara hi ha hagut canvis al govern de la Generalitat. Ens trobem en època de retallades en les inversions en obra pública i no sabem quines seran les noves prioritats. Amb l’anterior administració feia la sensació, sense que encara no hi hagués res concret, que alguna cosa es movia i alguna d’aquestes obres podia ser de realització ràpida. Ara hi ha la sensació que tot torna a estar aturat.

També tenim nou govern municipal i la vella reivindicació de la solució dels accessos a Torroella i l’Estartit hauria de ser una tasca reivindicativa prioritària a fer. Les llargues cues que aquests mesos d’estiu es produeixen són molt perjudicials per al nostre desenvolupament econòmic i carreteres d’una amplada igual a la que tenien fa trenta anys representen una manca de seguretat per als conductors locals i els que ens visiten. Cal exigir amb fermesa als responsables de Política Territorial els projectes d’inversions per fer aquestes millores.