Vicenç Rovira i Riera

Torroella, espai d'art

“Portes”

Torroella de Montgrí (sense data)

Vicenç Rovira i Riera (1952)

Fotografia

De Torroella de Montgrí es diu que té molt mala entrada i molt mala sortida, en el sentit de l’accés a la vila pel pont i de la relació amb la comunitat. No es estrany que aquest  treball de Vicenç Rovira –Portes- ens faci recordar, no només el sentit pràctic de les portes d’obrir i tancar, sinó també, el misteri del que hi ha darrera d’aquestes i fins a quin punt tenim accés o no a l’interior d’una casa i a la relació amb els seus habitants.

Aquesta fotografia ens mostra la llinda d’un habitatge de Torroella on és palès el pas del temps, on l’arremolinat deixa entreveure les pedres centenàries que un dia es va decidir de camuflar. També és significativa la pintura que diu “despacho”, un lloc segurament destinat a “despachar” o atendre els clients d’un negoci comercial que ara desconeixem.

Rovira va idear el projecte de les portes com un treball obert, és a dir, fotografiar algunes entrades de Torroella i tornar algun dia a retratar-les novament amb l’objectiu de reflexionar sobre els canvis que han patit. Per extensió, es podria  fer a tota la façana, als carrers, a les  places… i fer l’intent d’analitzar els canvis del nostre entorn des del punt de vista patrimonial per sospesar si realment val la pena canviar tot el que és vell pel que és nou; però això, ja és un altra tema.

D’altra banda, aquest fotògraf sempre s’ha sentit captivat per la fotografia en blanc i negre, per aquesta raó  molts del seu treballs estan absents de color, controlats des del disparament fins al revelat. Només es tracta d’un intent per mantenir-se fidel als orígens de la fotografia, evitar les distraccions que el color pot generar en la seva relació amb allò que és fotografiat, en pensar que la imatge en blanc i negre és més verdadera.

Vicenç va començar a interessar-se per la fotografia seriosament al 1992, després de participar en un curs d’Ansel Adams. Ha continuat formant-se a través de seminaris, de les Universitats de Terrassa i de Girona, centres cívics, associacions fotogràfiques… i ha  aprés de fotògrafs reconeguts, com ara, Humberto Rivas, Navia, Pep Bonet, David Airob, Manel Esclusa… Fundador de l’associació Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, de la qual és president, organitza la programació d’exposicions del claustre de l’Hospital i diverses activitats com el Festival de fotografia o les Beques que atorga l’entitat.

Bibliografia

http://www.vicencrovira.tk/