Alimentació sana i saludable

En el suplement d’El Punt Rural del mes de gener hi havia un article encapçalat per aquesta afirmació del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural: “Llena vol que els nens demanin als pares una alimentació més saludable”.  Feia aquesta afirmació en la presentació als mitjans de comunicació, dimecres 9 de gener, dels resultats d’una enquesta a nens i nenes que han participat en tallers de cuina organitzats per la FDM (Fundació Dieta Mediterrània). Esmentem alguns dels resultats de l’enquesta i ens adonarem que la petició del conseller està plenament justificada. L’enquesta es va fer a més de 2.561 nens i nenes de 20 escoles de primària de Barcelona.

Els aliments més desconeguts entre escolars de 8 a 11 anys i que no han tastat mai són aquests:  la ceba, el 16,33% ; la taronja, un 14,77%; les olives negres, un 21,93%; la pastanaga, un 15,87 %; els pinyons, un 26,58 %; la tomata, un 22,93 %; la tonyina en conserva, el 22,66 %; els espinacs, un 31,99 %, i els espàrrecs, un 22,75%.

Les dades parlen per elles mateixes.

Tant presumir de les excel·lències de la dieta mediterrània i resulta que un tant per cent molt notable de  nens i nenes de les nostres escoles en són cada vegada més lluny.

El mitjans de comunicació també sovint esmenten un fet altament preocupant: l’augment espectacular en el món occidental de l’obesitat.

Ens ho haurem de fer mirar. Caldrà redreçar el rumb de la nau de l’alimentació dels nostres nens i nenes. En tots els àmbits haurem de fer un treball educatiu intens per tal que s’alimentin d’una manera més digna.

Esmentem, però, dos fets que inciten a l’esperança:

  1. La FDM vol portar el  TALLER DE CUINA MEDITERRÀNIA “per tot Catalunya amb l’objectiu de fer vèncer el rebuig a determinats aliments, diversificar la nostra dieta i conèixer els beneficis dels diferents aliments” (Rural, pàgina 14, gener 2008).
  2. Tenim notícia que algunes AMPES gironines treballen, ben assessorades, per fer  a les seves escoles una dieta ecològica. Esperem que sigui un exemple a seguir.

Tots els esforços per millorar els hàbits alimentaris dels escolars seran benvinguts. Hi ha coses que són fonamentals i prioritàries, i entre aquestes cal comptar-hi una alimentació de qualitat.