Recordo ja fa anys, el 2006, un partit de Champions del Barça contra el Benfica que anàvem guanyant per 1 a 0 però arribant cap al final amb la por al cos perquè, si ens marcava el Benfica, estàvem eliminats. Segurament encara motivat per l’habitual pessimisme en el barcelonisme, la por i l’angoixa a la grada eren evidents i es transmetien en l’ambient general. I, tot de cop, un amic meu s’aixecà i cridà: “No hi ha ningú aquí que digui alguna cosa positiva i animi l’equip?!” I l’ambient seguia incrèdul, però era un brot verd dintre del pessimisme general. Finalment, Eto’o ens va tranquil·litzar amb un gol en el minut 89 i, dos mesos després, vam guanyar la Champions a París i va començar una etapa gloriosa per al Barça que, a més del títol, també va canviar la manera de percebre el club i veure’l com a guanyador, com que tot és possible.
Aquelles paraules del meu amic podrien ser perfectament vàlides avui per definir la situació econòmica i social que vivim a causa de la pandèmia i per donar-hi una visió positiva. Tot i el pessimisme general que hi ha en l’economia, hi ha també uns indicadors que, prenent-los amb optimisme, ens poden fer veure la llum al final del túnel. Em refereixo, bàsicament, a tres línies d’actuació en l’àmbit europeu. D’una banda, el paquet d’ajuts emmarcat en el fons Next Generation EU, que ha d’insuflar a l’economia i la societat europees 750.000 milions d’euros –140.000 a l’Estat espanyol– per modernitzar el teixit productiu i facilitar la viabilitat de les empreses, en la línia d’inversions en la digitalització i la sostenibilitat i, a més, fer les reformes estructurals que modernitzin l’estructura de l’Estat.
D’altra banda, la planificació de vacunació de la població europea, que, tot i les dificultats logístiques, es preveu que arribi al 70% de la societat abans del setembre i que, segons els científics, és el que garanteix la immunitat de grup. I encara, tot i les dificultats per a les empreses, especialment pimes i autònoms, i també la ciutadania, la Comissió Europea preveu una recuperació econòmica que permetrà arribar als nivells d’abans de la crisi, el primer o segon trimestre del 2022, i es preveu també un increment del PIB de l’Estat espanyol del 5,6% enguany i del 5,3% el 2022. Esperem, doncs, que aquestes previsions es facin realitat i que s’aprofitin els ajuts europeus per modernitzar i fer més eficient, sòlida i equitativa l’economia i es reformin les estructures institucionals i administratives, amb la finalitat que garanteixin les bases per a una societat moderna amb capacitat d’adaptar-se als reptes de futur, i també que la vacunació segueixi el previst i abans del setembre arribem a la immunitat de grup. Si ho fem bé, ho podem aconseguir. Tota la societat en té ganes. Som-hi!
Podeu escoltar l’entrevista a Xavier Ferrer sobre Europa al programa de Tot a Europa de Ràdio 4: