Notícies

La cavalcada dels Reis d’Orient a Torroella
Un any més, i després de la recollida de cartes a la plaça de la Vila a càrrec dels patges reials, han arribat el Reis Mags. I han estat rebuts amb focs d’artifici de benvinguda i la presència nombrosa i il·lusionada de tota la quitxalla, i dels que no ho són ja tant. El recorregut l’han fet pels carrers de la vila i ha finalitzat a la plaça, amb la sortida dels tres Reis al balcó de l’Ajuntament, des van dirigir una salutació a la nombrosa concurrència.

El problema dels accessos a Torroella de Montgrí
Xavier Dilmé, diputat baix-empordanès, va recordar al conseller Nadal que els accessos a Torroella de Montgrí estan cada dia més malament, tant perla manca  d’una variant a Verges com pel tram de Parlavà a Torroella, que està rebent molt de trànsit, al no haver-se fet encara la variant de la Bisbal. També va presentar una proposta al Parlament perquè s’acondicionin i millorin aquets vials.

El judici per la intoxicació de les coques de Sant Joan, notícia de portada a El Punt del dia 24 de gener
El judici ha estat notícia tot el mes. Hi van estat citades a declarar pel jutge Xavier Albanell, titular del Jutjat número 4 de la Bisbal, 457 de les prop de 1.500 persones que van resultar intoxicades per les coques elaborades per la pastisseria Gusó en la revetlla de Sant Joan del 2002; 24 persones més com a testimonis, perits i 14 advocats. Per les declaracions efectuades, el magatzem en què es van confeccionar les coques no estava assegurat ni reunia les condicions adequades.

Els vuit projectes que presenta Torroella de Montgrí al Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat
L’Ajuntament va presentar al PUOSC els següents projectes: pavelló polivalent -4.541.916 €-, urbanització de carrers de l’Estartit -1.464.722 €-, arxiu municipal -964.927 €-, clavegueram de l’avinguda de Roma -513.464 €-, clavegueram  de Torroella sud-est -201.873 €-, millora de l’enllumenat del nucli de la Bolleria -59.655 €-, obres d’urbanització de Mas Marquès -734.636 €-, obres dels carrers Termes i Tamarius -634.238 €-. Total:  9.115.431 €. La subvenció demanada és de 1.300.000 €.

Jornades cap a la independència a Can Quintana
La primera de les intervencions va estar a càrrec de Mònica Sabata i Gerard Fernández, portaveus de la Plataforma pel Dret a Decidir. Informaren sobre el que és la Plataforma, els seus objectius i la campanya que porta a terme “Decideixo decidir”. En la segona conferència, Alfons López Tena, vocal del Poder Judicial i membre del Cercle d’Estudis Sobiranistes, va excusar l’absència per malaltia d’Héctor López Bofill, i al llarg de la seva documentada exposició reivindicà la necessitat, i en certa manera la possibilitat en dret, d’un estat propi per a Catalunya. Fou brillant i aplaudit pel nombrós públic que omplia Can Quintana. En la tercera, a càrrec de Francesc Canet, Elisenda Paluzie i Maria Mercè Roca, varen incidir en temes econòmics, el dèficit fiscal, les infraestructures i la globalització, així com aspectes culturals, de la llengua i l’educació. Seguidament tingué lloc una taula rodona, moderada per Xavier Ferrer, en la qual s’exhaurí el temps amb moltíssimes preguntes del públic assistent. Clogué l’acte el secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós.

La comunitat de pagesos del Baix Ter tindran greus pèrdues si no es recuperen els cabals
Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, al Baix Ter no es podrà regar almenys fins al mes de març. «No pagar no representa ni soluciona res». No es descarta la convocatòria de mobilitzacions si no hi ha solucions amb urgència i la comunitat reclama que els governs «agafin el bou per les banyes» i reconeguin que el Ter ja ha estat solidari durant molts anys. Gent del Ter va inaugurar a la Capella de Sant Antoni una exposició fotogràfica amb textos i imatges titulada RECS VIUS.

La sequera i el consum d’aigua segons l’Agencia Catalana de l’Aigua
La rentadora i el rentaplats són els elements d’una casa que més aigua consumeixen, uns 250 litres cada cop que s’utilitzen. Prendre un bany, 200; rentar els plats a mà, 100; dutxar-se, 70; afaitar-se amb l’aixeta oberta, de 40 a 75; rentar-se les dents, també amb l’aixeta oberta, 30; buidar el dipòsit del vàter, de 10 a 15; cuinar i beure, de 2 a 4 l per persona, i rentar-se les mans, 1,5. Rentar el cotxe amb mànega, uns 500 litres. Estalviem l’aigua!

La Confraria del Roser inicia una nova activitat: l’organització de tasques culturals, amb la conferència VIURE A L’ÍNDIA. Conferència celebrada a l’auditori de la Casa Pastors, a càrrec de Genís Radresa i Maria Àngels Capell, en què van comentar les seves vivències d’un any de residència a l’Índia, concretament a Pune, prop de Bombai. Al finalitzar–la s’establí un interessant torn de  preguntes per part dels assistents.

Conferència Els Balcans i la Mediterrània, una mirada al present La conferència, a càrrec de Boban Minic, exdirector de Ràdio Sarajevo, va tindre lloc a Can Quintana. Una exposició interessant sobre uns països també bellament mediterranis, sotmesos al domini d’imperis aliens i moltes vegades enfrontats (romans d’orient i d’occident, alemany, austrohongarès, rus, otomà; creences religioses oposades: catòlica, ortodoxa i musulmana), que  han originat en el segle XX drames cruents, guerres i genocidis.

La revista Gavarres ha presentat el número 12, sobre les feines del bosc, a Can Quintana
En la presentació, Àngel Madrià, director, ha assenyalat que el nom de la revista no es limitatiu; que en el seu interès figura l’estendre els seus continguts al Montgrí i a Torroella. Seguidament, s’ha projectat un vídeo sobre la revista. Ha continuat l’acte amb les intervencions del director de la revista, Xavier Cortadellas i la de l’historiador Joan Badia. La cloenda ha anat a càrrec de l’alcalde, Joan Margall. L’exposició ha estat molt amena i interessant donada la recopilació d’oficis, eines i experiències, quasi desapareguts i oblidats, que constitueixen l’eix de la publicació.