Notícies

L’empresa torroellenca de Joan Fausto Martí fa 175 anys.
Es commemora la data en que Miquel Martí, paleta de professió, inicià una activitat que dona origen al grup Fausto (Construcció, promoció immobiliària, fabricació d’envasos de ceràmica, explotació de complexos d’apartaments i vil·les turístiques i també un nou camp, iniciat amb la compra del primer restaurant, L’Argadà, a Girona), i coincideix amb la inauguració de les noves oficines centrals a Torroella. L’efemèride donarà peu a varis actes, el primer del qual, ja realitzat, fou un concert, ball i sopar, amb la Principal de la Bisbal. Els diners que es recaptaren, foren destinats a l’ Oncolliga Girona i a l’escola de futbol del Baix Ter.

El parc natural del Montgrí, Les Medes i el Baix Ter, tindrà més de 8.000 hectàrees i inclou set municipis.
El govern de la Generalitat va aprovar la tramitació de l’avantprojecte de llei, i, el parc, podria ser una realitat d’aquí a un any. Serà el quart de les comarques gironines, després de la zona volcànica de la Garrotxa, els aiguamolls de l’Empordà i el Cap de Creus. Inclou els municipis de Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d’Empordà, l’Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta. Torroella de Montgrí és el municipi que aporta més territori, amb 4.470 hectàrees.

Torroella vol una gestió més directa del futur parc.
L’Ajuntament demana al departament de Medi Ambient la creació d’un consorci per la seva gestió. Així ho preveu la proposta que va aprovar el ple torroellenc per unanimitat.

La 614a Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí.
El guarisme en sí (614 fires) ja seria noticia, però, quedaria incomplerta si no féssim com a mínim menció del seu extens contingut: Fira agrícola, ramadera i comercial, que visità el conseller d’Economia, Antoni Castells.
·    Mostra comercial i espai d’agricultura tradicional en el recinte Firal, amb una carpa de més de 2.000 metres quadrats i 60 expositors, entre ells,  el de la nostra revista EMPORION.
·     Mercat de Sant Andreu, al passeig de Catalunya, ple de parades.
·    Concessionaris de vehicles, al passeig central de Catalunya.
·    Exposició de maquinària agrícola, al passeig Vicenç Bou.
·    Fira d’artesania, als exteriors de la carpa firal.
·    X Campionat de Catalunya de coloms de raça.
·    Local comercial de la plaça de la Muralla i Taller de cuina per a nens.
·    III Mostra d’entitats de Torroella de Montgrí i l’Estartit a la Plaça Quintana i Combis.
·    Fira l’Expofil Sant Andreu a la Plaça de la Vila, organitzada per l’Associació Filatèlica i Numismàtica.
·    Festa del cavall i els carruatges, a l’esplanada del Safareig amb Cercavila.
·    Passejada del públic amb carruatges i amb ponis.
·    La Fira en el record, recorregut per diferents espais del nucli històric de Torroella
·    Demostració de bitlles catalanes als Jardins de John Lennon
·    Audició de sardanes amb la cobla Foment del Montgrí a la Plaça de la Vila.
·    Tast d’arròs i Tastets d’oli al Recinte firal.
·    I un any més, el tradicional Concurs de Gossos d’Atura, a L’Estartit que celebrà la seva 16a. edició . El pastor José Mari Pleguezuelo, de la Canonja, i la seva gossa Nuca han estat vencedors al imposar-se, per un sol punt, a l’alabès Carlos Piñedo i el seu ca Shuster, i en tercera posició va quedar aquest any el pastor local, Jordi Muxach, amb la gossa Dària.

El parc animal de Sobrestany, a Torroella, podria clausurar-se.

El parc de Sobrestany, que ocupa unes 40 hectàrees al peu del Montgrí, compta amb uns 500 animals de 35 espècies diferents, alguns autòctons, com ara oques o ases, però també forans, com ara cangurs o iacs del Tibet. Arran de queixes d’alguns visitants, Medi Ambient va realitzar quatre inspeccions entre l’abril i l’octubre passat, i va comprovar que els animals estaven desatesos.

El pressupost de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per al 2008 és de 17,4 milions d’euros, amb una partida d’inversions reals de 3,3 milions.
El pressupost es va aprovar amb el vot dels tres grups de l’equip de govern. L’oposició, CiU, va votar-hi en contra en considerar que hi ha una baixada del nivell dels serveis, per ser irreals i poc ambiciosos.  L’alcalde, Joan Margall, va recordar que és un pressupost «marcat per la contenció i la racionalització de la despesa», però es preveu començar les obres de la piscina coberta (amb 250.000 euros), la millora de carrers de l’Estartit (1.500.000) i la reforma del carrer Ullà de Torroella (350.000); i els projectes del pavelló firal polivalent (70.000), i de l’arxiu històric i administratiu (25.000).

La deixalleria de Torroella podria tancar-se.
L’alcalde va informar que la deixalleria s’ha convertit en un abocador comarcal, que la Generalitat ja la va multar pel seu mal estat, i que es preveu una nova sanció a final d’any. I en el cas d’una tercera sanció, s’hauria de clausurar. Aquest són els motius que han fet imprescindible una nova regulació, més restrictiva en el seu ús, per evitar-ne el tancament.

L’Estartit celebra per Santa Llúcia la Festa Major d’hivern.

I ho fa amb un reguitzell d’actes dels que no podem menys que deixar-ne constància:
·    Dissabte 8/12 a l’Església de Santa Anna Concert Valsos i polques  per l’Orquestra de Cambra de l’Empordà
·    Diumenge 9/12, al Centre de Serveis,  inauguració de la VI Mostra d’Art Local
·                       A l’Església de Santa Anna Ofici amb l’Orquestra Maravella
·    Sardanes a la Plaça de l’Església amb l’Orquestra Maravella
·    A la Sala Polivalent, Concert de música clàssica i catalana i Ball de festa amb l’Orquestra Maravella
·    Dijous 13/12, Festivitat de Santa Llúcia Ofici amb acompanyament de L’orquestra Montgrins a l’església de Santa Anna.
·    Pregó de Festa Major i presentació del 1r Llibre de la Festa Major
·    Sardanes i aperitiu popular
·    Festa d’homenatge a la vellesa i dinar popular a l’Hotel Panorama
·    Concert de música clàssica i catalana i Ball de festa amb l’Orquestra Montgrins, a la Sala Polivalent
·    Dissabte 15/12, Contes de Nadal amb Olga Cercòs a la Biblioteca de l’Estartit.
–    Concert a l’Església de Santa Anna:  Imatge, Mar i Cançó. Reinalda Blanco (piano), Mar Serinyà (Veu) i Imatges antigues  Miquel Graells
–    Diumenge 16/12 Teatre a la Sala Polivalent: Diner (molt) negre, de Ray Cooney

S’arxiva el cas de l’assassinat de Vicky Fariña a l’Estartit ara fa disset anys.
La jove model de 20 anys, veïna de Molins de Rei, l’estiu del 1990, va ser violada i assassinada la matinada del 24 de juliol, a prop de la platja, després de passar la nit en una discoteca. L’única esperança que resta són els perfils genètics de tres homes trobats a la roba de la víctima que es guarden a la base d’ADN criminal.

Els caganers de l’empresa Alós-Pla de Torroella de Montgrí.

Els del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, del futbolista de l’Espanyol Raúl Tamudo, i del president francès, Nicolas Sarkozy, lideren les vendes d’aquest Nadal. Els de Zapatero, Montilla, Tura, Bush i els jugadors del Barça ocuparien una segona posició. I els del polítics, Rajoy, Mas, Aznar i Pujol, no tenen, per ara, gaire èxit. Serà símptoma, de poc interès en la política i en els polítics, a tenir en compte al fer un pronòstic d’abstenció en les properes eleccions?