Notícies

Homenatge a Josep Casadellà,  “La feina ben feta”
A Can Quintana-Museu de la Mediterrània es va inaugurar l’exposició homenatge a Josep Casadellà i Grassot, pagès de professió i amant de la fotografia, que al llarg de la seva vida va compilar una veritable història gràfica de la nostra vila, des dels anys seixanta del segle passat fins al de la seva mort, el 2008.

La presentació iniciada per Antoni Roviras anà a càrrec de Joan Surroca i de Francesc Batlle, amb qui havia col·laborat en la realització de treballs que, documentats amb fotos seves, s’havien publicat, entre d’altres, a la revista Presència. I la va concloure Josep M. Rufí.
A més d’algunes de les seves màquines i estris fotogràfics, s’exposava un recull de les seves fotografies, que integren una petita porció del seu fons fotogràfic, donat per la seva família al Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, del Museu de la Mediterrània.

Concert de la festa d’hivern dels Indiketes
Al pavelló firal tingué lloc el concert d’hivern dels Indiketes, amb l’actuació d’Acció Festiva, de l’Orquestra Di-versiones i de DJ Torrebruno.

Karaoke i xocolatada de Ràdio Montgrí
En el pavelló firal, i organitzats per Ràdio Montgrí i Amics de Ràdio Montgrí (ARM), en  la celebració del seu 25 aniversari,  es va organitzar un animat karaoke, al qual acompanyava una molt apreciada xocolatada.

Concert de Qvixote Quartet i Kennedy Moretti (piano)
Al Cine Petit, i organitzat per Joventuts Musicals de Torroella, Qvixote Quartet , integrat per Daniel Cubero, violí; María Sanz, violí; Mariona Oliu, viola, i Amat Santacana, violoncel, varen interpretar, a la primera part del concert, el Quartet en do Major, op. 32, de Luigi Boccherini, i el Quartet en do major,       op. 33, de Franz Joseph Haydn.
A la segona part va incorporar-s’hi el pianista Kennedy Moretti per a la interpretació del Divertimento per a dos violins, violoncel i piano en do major, de F. J. Haydn, i el Quintet per a piano, dos violins, viola i violoncel en mi menor, de L. Boccherini.
Amplis aplaudiments de les obres interpretades.

“Inaudit ? Vicenç Bou”
Per segona vegada, vàrem poder gaudir d’aquest espectacle de música i dansa al pavelló firal.
Vicenç Bou i Geli va néixer el 1885 i morí el 1962 a Torroella de Montgrí. Va ser un dels més importants i populars compositors de sardanes que més va contribuir a la seva popularització. Les seves obres, sense tecnicismes i amb meravelloses melodies, es tocaven, es cantaven i es ballaven, amb evident èxit, i contribuïen a la difusió de la sardana.
Només cal recordar alguns dels seus èxits: El saltiró de la cardina, L’anell de prometatge, Angelina, Girona aimada, Llevantina, i tants d’altres, sense oblidar les obres més tardanes: Pescadores bons catalans, Torroella, vila vella o Record de  Calella.
Per a la celebració del 125è aniversari de la seva mort, i per retre-li el degut homenatge, l’Esbart Montgrí, de l’Agrupació Sardanista Continuïtat, el compositor Jordi Molina, autor de la música, amb text de Jaume Nonell, i la coreografia de Sebastià Vilanou van crear l’espectacle “Inaudit ? Vicenç Bou”: un recorregut ple de vida, música i dansa per la seva biografia i la seva música. Per a molts dels assistents, un record inoblidable, que van fer evident amb els seus aplaudiments.

Un problema mai resolt: el parc animal de Sobrestany
El parc de Sobrestany fa dos anys que està tancat i no s’hi ha resolt el problema dels animals. Medi Ambient, de la Generalitat, està sacrificant les daines que han fugit del parc.
Aquesta mesura l’han pres després del requeriment de l’Ajuntament pel mal estat de les instal·lacions i dels animals. Segons fonts de la Generalitat, les daines representen avui un risc sanitari i de circulació, a part que no tenen depredadors. 

Montserrat PeiróPresentació del llibre Les prunes eren verdes, de Montserrat Peiró Vilà
Organitzada per la seva família, tingué lloc la presentació de l’obra poètica Les prunes eren verdes, al Cine Petit de Torroella de Montgrí.
La presentació anà a càrrec de Joan Vilardell, amb les intervencions de Daniel Vilardell, d’Anna Serra Vert i d’Inés Gumà que  va llegir-ne sis poemes.
Montserrat Peiró, nascuda a Corçà l’any 1947, morí als 67 anys a causa d’una dolorosa malaltia. Llicenciada en Antropologia, va fundar el Centro de Estudios y Cooperación para América Latina i va treballar activament tant en la creació com en la continuïtat de la revista Guaraguao, revista de cultura latinoamericana

El malalt imaginari, de Molière
Al Cine Petit, de Torroella de Montgrí, interpretada pels Esperrucats de Gualta, tingué lloc la representació de la famosa obra de Molière.
La representació anava essencialment dedicada als alumnes dels cursos de català per a adults que organitza l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí (Consorci per a la Normalització Lingüística). La sala estava plena i la interpretació, amb Josep M. Surroca en el paper d’Argan, i la resta del repertori, va ser seguida amb aplaudiments i rialles, que confirmaren sens dubte  que l’objectiu desitjat es va acomplir amb escreix.  

Accident de circulació i robatori durant la vetlla
Alexander Payet Rosanas, de 23 anys i veí de Torroella de Montgrí,  va morir quan el cotxe que conduïa, un Land Rover Discovery, va sortir de la carretera i va xocar contra un pal elèctric a Sant Jordi Desvalls. En el vehicle hi viatjava un altre jove, que va resultar ferit i traslladat a l’Hospital  Josep Trueta, que havia sofert policontusions i que va ser donat d’alta el mateix dia.
Vetllar un fill, un parent o un amic és molt dolorós, i encara més si uns lladregots aprofiten l’absència dels familiars per robar del mateix domicili un ordinador i una càmera de fotos.
No és aquest l’únic cas de robatori durant les hores d’un enterrament. El mes d’octubre passat, els lladres van aprofitar les dues hores de l’enterrament d’un empresari de Quart per entrar a casa del difunt i endur-se tots els diners que hi varen trobar. 

Inauguració de l’exposició fotogràfica “Rurals”
Al claustre de l’Hospital de Torroella de Montgrí, Dani Salvà hi va presentar la seva obra fotogràfica recent, que forma part d’un projecte dedicat al món de la pagesia.
Fotografies en blanc i negre que recullen les feines que encara es fan normalment i aquelles altres que es realitzen únicament per ensenyar les noves generacions.

Inauguració del pessebre de Nadal
A Can Quintana, Museu de la Mediterrània, es va inaugurar un any més un pessebre espectacular, el realitzat per  Josep Mir, pagès de professió.
De grans dimensions, amb el naixement, un riu amb aigua, cases de suro, camps cultivats, amb un fondo pintat del macis del  Montgrí, i una representació “sota terra”de l’infern!
Amb jocs de llum i d’aigua que representen el dia i la nit, i la tempesta i la pluja, el públic assistent a la inauguració el qualificà com a extraordinari.

Jordi Molina. Concert de Nadal al Museu de la Mediterrània
El tenorista i compositor, Jordi Molina, juntament amb l’acordionista, Perepau Jiménez, van interpretar un concert que combinava dos instruments de la música catalana, la tenora de l’Empordà i l’acordió diatònic, propi del Pirineu català. Varen interpretar:
La Sardana Curta però no tant
, Arroz de tres quarts, i Pàtima blau nit, de Perepau Jiménez; Bruno de Carles Belda; Suite de Fandangos, L’amo de Son Carabassa i Tardor; Rebatut torero,de Marcel Caselles; Buleria de Tortosa, de Perepau Jimènez; Transiño,de Vilalobos, solo d’acordió: i Capvespre a Paranà, de Jordi Molina.
Els forts aplaudiments del públic foren correspostos amb una versió estesa per tota la Mediterrània, amb diverses lletres, la dama d’Aragó. En aquest cas La dama de Beirut, de Xuclà, Jiménez i Molina, amb la que acabaren la seva interpretació.

XXIII Exposició Col·lectiva Local
Seguint una tradició que ha arribat als trenta-tres anys, va inaugurar-se a la Capella de Sant Antoni, la mostra de manualitats i artesania, en la que participaren 45 expositors, que presentaren les seves obres
de labors i manualitats.

Festa de l’agrupació sardanista Continuïtat i noces d’or i d’argent
L’agrupació sardanística Continuïtat va celebrar la seva festa anyal amb una missa a l’església parroquial, durant la qual ballaren una sardana. Aquest any la sardana escollida fou Torroella vila bella, per retre un homenatge a Vicenç Bou i Geli, amb motiu de la celebració dels 125 anys del seu naixement.
Al propi temps que es commemoraven les bodes d’or i de plata dels matrimonis torroellencs que celebraven aquets aniversaris.
Posteriorment l’agrupació sardanística va cloure la seva festa, amb una ballada de sardanes a la plaça de la vila, amb la cobla Foment del Montgrí.   

Concert de Helena Satué, violí i Vladislav Bronevetzky, piano
Dins del cicle de concerts de tardor-hivern organitzats per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, Helena Satué i Vladialav Bronevetzky, que formen un duo estable, varen interpretar al Cine petit, un concert integrat per obres de Wolfgang A. Mozart, Sonata en si bemoll major k454; de Maurice Ravel,Sonata en Sol major; de Robert Schumann, Sonata núm. 1 en la menor, op.105; i de Henryk Wieniawski, Polonesa núm. 1 en re major.
Actuació fortament aplaudida, tant per la interpretació com per les peces escollides.

Cagatió popular, animació infantil i xocolatada
A la plaça de la Vila i organitzada pels Indiketes i l’Ajuntament, es va materialitzar un cop més el Cagatió.  La plaça estava ben plena dels nens més feliços i enjogassats, en primer lloc amb Oriol Canals i Companyia, mestres en l’art de l’animació infantil, amb els seves cançons jocs i acudits. Després van fer cagar el tió. En veritat, amb la seva alegria i vitalitat, acabaren molt ràpidament amb totes  les “reserves” del cagatió torroellenc. Va finalitzar la vetllada una xocolatada que feia llepar dits i bigotis.

Festa de l’Home dels Nassos
I la clepsa anava marcant el pas del temps. El desembre de l’any 2010 acabava. Érem ja al dia 31, i el nou any 2011 empenyia a l’any vell. La quitxalla i els no tant petits gaudien amb la Festa de l’Home dels nassos. La festa de l’home que tenia tants nassos com dies li restaven a l’any 2010.

FESTA MAJOR DE SANTA LLÚCIA – L’ESTARTIT

Com cada any, tocant ja Nadal, l’Estartit va celebrar la seva festa major petita i van honorar Santa Llúcia, amb el següent programa d’actes:

Concert de cloenda. Estada de mestres, familiars i alumnes del Mètode Suzuki
Tres escoles de música: el Musical de Bellaterra, l’Escola Oriol Martorell de Barcelona i l’Escola Montserrat, també de Barcelona, amb  nou professors, vuitanta-quatre nens i els seus familiars van fer una estada a l’Estartit, a l’Hotel Medes, i el concert de cloenda al polivalent de la Portitxol.
El violinista Shinichi Suzuki va afirmar que l’aprenentatge d’un instrument musical es pot fer des de molt petit, tal com s’aprèn la llengua materna, del so al grafisme, per imitació. I la realitat del concert de cloenda, un any més, va ser la confirmació de la seva afirmació.
Els nens estudiants de piano, una trentena, amb la professora al piano i un contrabaixista, ompliren tots els teclats disponibles. Les interpretacions dels temes musicals anaren guanyant amb dificultat i els nombre de nens, a disminuir. Les darreres actuacions, amb bona interpretació i forts aplaudiments.
A la segona part del concert, una cinquantena de violinistes, i els seus instruments de diferents dimensions d’acord amb l’edat, foren els que ompliren l’escenari.
A cada peça s’anava incrementant el nombre i disminuint l’edat. La darrera alumna de violí a incorporar-se als altres executants va ser una nena de molts pocs anys, potser només un,  que amb el seu minúscul violí va seguir les indicacions de la directora per a la peça que finalitzà el concert.
Els aplaudiments foren llargs i intensos  per a uns músics tan infants.

Concert de Nadal. Orquestra de Cambra de l’Empordà
Sota la direcció de Carles Coll, va interpretar un conjunt d’obres pròpies de les diades nadalenques.
Unes d’autors catalans: Madrigal sobre un tema popular, de Xavier Montsalvatge; Ja és Nadal a Catalunya, recull de nadales orquestrades per Aureli Vila; Júpiter vals, de Josep Serra i Bonal; Assaig d’embolics polca, d’Albert Cotó; Catalanitat, de Valentí Miserachs, i Glosa sobre el cant de la senyera i L’emigrant, amb orquestració de Carles Coll.
I com a peces d’autor no català, varen interpretar, de Johann Strauss,  Tritsch Tratsch Polca i El bell Danubi blau.
Forts aplaudiments premiaren la interpretació, que acabà amb les notes del “som i serem gent catalana, tant si es vol com si no es vol” i La santa espina, aplaudida i corejada pel públic assistent, posat dempeus.

Exposició IX Mostra d’Art Local
A la sala del Consell Municipal tingué lloc la presentació de IX Mostra d’Art Local, a la vegada que es  va retre un homenatge a Elvira Bartra, que, al llarg de la seva vida, amb les seves agulles i amb multicolors fils, ha brodat obres que podrien competir amb quadres de grans pintors.
En l’acte es va presentar també la quarta edició del Llibre de la Festa Major de Santa Llúcia.

Travessa Les MedesOrganitzen una travessa nedant per La Marató de TV3
Torroella de Montgrí-l’Estartit organitza cada any, per Santa Anna, la travessa l’Estartit-les Medes. Aquest any l’Ajuntament, juntament amb l’associació Neda el Món, amb el nedador Miquel Suñer i l’empresa Swimfaster, van organitzar la I Travessa Nedant de La Marató de TV3, l’Estartit-illes Medes, dins un marc incomparable, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Amb sortida i arribada a la platgeta de l’Estartit, constava de dues proves: la llarga, de 3100 metres, i la curta, de 800 metres. La inscripció valia 25 € i, per la seva dificultat, era obligatori l’ús del vestit de neoprè. L’Estació Nàutica de l’Estartit va col·laborar també oferint condicions especials per a l’estada de cap de setmana per als participants. Uns quants caiacs escortaven els nedadors i el temps no podia ser millor del que varen trobar. L’èxit de la prova i de participació van ser grans i l’associació Neda el Món es va  comprometre a fer pública la xifra recaptada, que es destinarà íntegrament a La Marató de TV3.

Espectacle infantil Divertimento
Els petits i també els més grans varen poder gaudir d’un espectacle de titelles, Composició per a titelles en La major, a càrrec de la companyia Helena de Sola, a la plaça de l’Església.

“Inaudit ? Vicenç Bou”
Per la Festa de Santa Llúcia, es va poder gaudir de l’espectacle de dansa “Inaudit ? Vicenç Bou”. Va ser representat per l’Esbart Montgrí de l’agrupació sardanista torroellenca Continuïtat, aquest cop a la sala polivalent.
Com s’ha comentat anteriorment, el compositor Jordi Molina va compondre la música, el text és de Jaume Nonell i la coreografia de Sebastià Vilanou:  un recorregut ple de vida, música i dansa, que segueix la biografia i l’obra de Vicenç Bou.

Diada d’homenatge a la gent gran

  – A l’església de Santa Anna: missa solemne  amb la coral Els Passerells.

     – Festa d’homenatge a la gent gran, organitzada per Bell Recó i el Consell Municipal.

   – Dinar de germanor, a l’Hotel Panorama.

Teatre Leila, on vas?
Organitzada per l’Associació de Teatre Medes Montgrí, la Comissió de Festes i el Consell Municipal, el grup Penjats pel Teatre va interpretar l’obra de Francesc Lorenzo Gàcia, a la sala polivalent.
El títol de l’obra correspon al crit desesperat de la mare, que fa aquesta pregunta a la seva filla.
Com va dir Narcís Coll, “es tracta d’una obra que gira a l’entorn de l’addicció a les drogues i que seria molt  interessant poder-la representar per als joves”.

El dia de la santa, un reguitzell d’actes
– Missa solemne, amb la cobla orquestra Montgrins.
– Pregó de la festa,
a càrrec de Manel Gil. Nascut a Barcelona, estudià dibuix a la Llotja i, amb quaranta     anys d’experiència com a retocador fotogràfic i submarinista professional a les Medes, va recordar la seva vida professional i personal,  molt lligada a l’Estartit, on ha desenvolupat la pintura a l’oli, tridimensional, i va desitjar la millor de les festes per a l’Estartit i Santa Llúcia.
Aperitiu popular i dues sardanes.
Sardanes a càrrec de la cobla Montgrins.
I per finalitzar la festa:
Una doble actuació de l’orquestra Montgrins, a la sala polivalent
:
Concert de musica clàssica i catalana, a la tarda. I per concloure-la:
Ball de festa major, a la nit.

 

CATALUNYA

El TGV (Train à Grande Vitesse) francès, connecta Catalunya I França
El diumenge 19 de Desembre de 2010 es va inaugurar la línia d’alta velocitat que uneix les ciutats de Figueres i París en un trajecte de poc més de cinc hores. Compta amb dos trens d’anada i dos de tornada, , que uneixen Figueres amb Perpinyà, a uns 200 quilòmetres per hora, pel túnel del Pertús, en no més de 29 minuts. El tram Perpinyà-Montpeller no es completarà fins l’any 2014 i el Montpeller-Nimes fins al 2020.  Mentrestant, el tren circula a menor velocitat per una via convencional.
S’espera que el tram entre Barcelona i Girona es completi l’any 2012. De moment un tren convencional de la Renfe fa el trajecte Barcelona-Figueres amb parada a Girona. Anar des de Barcelona a París requereix 7 hores i 25 minuts.
A la inauguració no hi assistiren gaires autoritats: l’alcalde de la ciutat comtal, Jordi Hereu, i el de Figueres, Santi Vila. Força diferent del recentment inaugurat Madrid-València. Es parla molt del corredor del Mediterrani però les inversions han tingut sempre com a origen i destí Madrid. Avui és més rapit anar de Barcelona a Valencia amb el TAV, via Madrid, que no pas fer-ho directament, tenint en compte, a més, el tram de via única que uneix Vandellós i Castelló.

Els trens de Mercaderies
Del port de Barcelona amb destinació a França circularan pel tercer carril, i està previst que hi hagi quatre trens per setmana, amb destinació a França i Itàlia, i que permetrà incrementar la longitud dels trens, dels actuals 450 metres als 750 metres, transportant lògicament més càrrega.

Deixa de circular el Talgo Barcelona-París
El primer servei ferroviari que unia Barcelona i París, amb els serveis transfronterers a través de Portbou, es va iniciar el 1965 amb una ruta a Ginebra, i, el que va unir Barcelona i París, era un Talgo que evitava fer transbordament de trens pel canvi d’ample de via el 1974. Trenta-sis anys desprès ha vist la seva fi.
El tren transfronterer mai  ha estat gaire productiu, ni per a passatgers i menys per a transport de mercaderies, castigat des del seu origen per l’ample de via, diferent del d’Europa.

Núria de Gispert, primera dona presidenta del parlament Català.
L’elecció de Núria de Gispert va encetar un acord entre CiU, PSC i PP. Acord subscrit entre partits majoritaris.
Destacada dirigent d’Unió, va prendre possessió com a Presidenta del Parlament de Catalunya. Cal destacar el fet que finalment una dona hagi ocupat un dels màxims rangs d’autoritat nacional.
En paraules seves, a l’obrir la IX Legislatura va assegurar que és “el Parlament més paritari des de 1980”
Pel que fa referència a la Mesa del Parlament, s’ha constituït només amb components dels tres partits majoritaris.

La Marató de TV3
La Marató ha batut rècords amb una recaptació, que encara no és definitiva, de 7,2 milions d’euros. El seu destí és la investigació de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.
El programa especial de més de 15 hores ha estat conduit per Alber Hom i ha aconseguit mobilitzar milers de persones de tot Catalunya. Més enllà del propi programa s’han portat a terme un reguitzell de treballs, d’actes i d’esforços que han portat a bon fi l’esforç de tota la societat civil en l’obtenció de recursos per a l’estudi d’aquest tipus de lesions.

Les sentències del Tribunal Suprem, duríssim cop al model d’immersió lingüística vigent a Catalunya.
L’alt tribunal, d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional, insta a la Generalitat a “adaptar el seu sistema d’ensenyament a la nova situació creada”, “considera també el castellà llengua vehicular de l’ensenyament, al costat del català” i declara “el dret del recorrent a què totes les comunicacions, circulars i qualsevol altre documentació del centre escolar siguin en castellà”.

Pacte de CiU amb PSC i investidura d’Artur Mas.
El mateix candidat i el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, varen pactar que el nou president seria escollit en una segona votació, per majoria simple, per l’abstenció del 28 diputats socialistes.
L’acord preveu:

1. Lluita contra la crisi

2. Polítiques socials i de família

3. Representació institucional

4. Concentració social, política i institucional

5. Qualitat democràtica.     

Artur Mas, va ser proclamat president de la generalitat en la votació del 23 de desembre, amb els vots del grup CiU, l’abstenció del Partit dels Socialista de Catalunya, i el vot en contra del Partit Popular,  d’Esquerra Republicana de Catalunya, de Iniciativa per Catalunya Verds, de Solidaritat Catalana per la Independència i Ciutadans de Catalunya.

El nou govern
El dimecres, 29 de desembre de 2010 varen prendre possessió dels seus càrrecs els nous membres del Consell Executiu de la Generalitat. El Govern estarà format per:

 

ESPANYA

Tancar

Controladors aeris  – Decret d’estat d’alarma – Militarització
Una vaga encoberta de controladors va col·lapsar el trànsit aeri durant el pont de la Constitució. El govern estatal va aplicar l’article 116 de la Constitució, l’estat d’alarma, per fer front a la vaga salvatge dels controladors. I per evitar la possibilitat que sorgís de nou el problema en les festes de Nadal i cap d’any, l’executiu va aprovar la pròrroga de l’estat d’alarma, fins el pròxim 15 de gener,  després de rebre el vistiplau del Congrés. Més de 300.000 persones s’han quedat sense poder viatjar i es parla d’unes pèrdues en les línies aèries i en els hotels que superen els 500 milions d’euros.                                                                                                    

Mesures econòmiques, pensions, Pacte de Toledo
Rodríguez Zapatero, anuncia cinc anys de sacrificis per recuperar l’estabilitat econòmica. No es té en compte el parer dels components del Pacte de Toledo i es manté una jubilació “flexible” als 67 anys.
Per l’any 2011 estan previstes una sèrie de reformes per fer front a la crisi econòmica.

MÓN

Wikileads – Assange, en llibertat sota fiança
Julian Paul Assange, australià de 39 anys, periodista, programador, activista a Internet, és conegut per la creació o participació en Wikileaks, la plataforma que utilitza Internet per filtrar documents secrets d’estats d’arreu del món, obtinguts de forma fraudulenta.
La revelació de secrets d’estat és una pràctica molt antiga i els serveis diplomàtics de tots els països el tenen com a finalitat, però la clara vulneració del codi deontològic del periodisme  impliquen una nova dimensió.
La Justícia sueca, va demanar la seva extradició per delictes relacionats amb el sexe. Le britànica el va detenir mentre es tramitava l’extradició, fixant una forma fiança que ha abonat. Avui està en llibertat sota fiança sense passaport ni poder sortir del país.

Reforma del Tractat de Lisboa – Estabilitat Euro
Fa unes setmanes es va materialitzar un paquet de rescat per a Irlanda de 85.000 milions d’euros. Semblava que els mercats s’havien de tranquil·litzar però no ha estat així. Les primes de risc segueixen altes i fan que els tipus d’interès que han de pagar alguns estats segueixin a nivells molt elevats. És el cas de Portugal i d’Espanya, però també d’Itàlia o fins i tot Bèlgica.
Per garantir l’estabilitat de l’Euro, el president europeu, Herman van Rompuy, té l’encàrrec d’explorar una reforma “limitada” que no suposi reobrir l’eurotractat; Sarkozy confia en els seus coneixements jurídics; la cancellera alemanya, Angela Merkel, reivindica sancions polítiques; i Zapatero va admetre que si la Unió Europea hagués vigilat més de prop els pressupostos estatals “Espanya no tindria avui molts dels problemes que té”.

 Arranjament del riu Ter