Notícies

Torroella ha celebrat la seva Festa Major, la del seu patró Sant Genís
Festa plena d’activitats per a tots els públics grans i petits. El primer acte  “oficial” que obrí la festa va ser l’entrega de les medalles del Montgrí.

-Medalles del Montgrí
A Can Quintana- Museu de la Mediterrània es va fer l’entrega de les medalles d’enguany.
Emporion vol assenyalar el seu goig i satisfacció  per l’atorgament d’aquesta distinció a un dels promotors de la tercera etapa d’aquesta revista i col·laborador, mes a mes, amb els seus escrits,  Joan Surroca i Sens.
L’Ajuntament  l’any 1985 va instituir uns premis anuals, la Medalla del Montgrí, a persones, entitats o empreses que s’hagin destacat en qualsevol aspecte, en bé del municipi de Torroella de Montgrí.
I aquest any les varen rebre, com dèiem, en Joan Surroca, educador, museòleg i gran defensor de la pau, Àngel Valentí, activista cultural i cantaire, i l’associació lúdica i cultural Els Reis de l’Estartit, que des de mitjans dels anys seixanta organitza la cavalcada de Reis.
Enhorabona a tots ells.

Presentació Llibre Festa Major 2011– Presentació del Llibre de la Festa Major 2011 de Torroella de Montgrí
Organitzada per l’Associació del Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí, tingué lloc a Can Quintana- Museu de la Mediterrània la presentació, un any més, del Llibre de la Festa Major 2011.
Inicià l’acte el president de l’Associació Joan Vinyes, que cedí la paraula a l’Alcalde Jordi Cordón Pulido que va assenyalar la tasca desenvolupada per la nostra associació, que és exemple  de vitalitat i catalitzadora de la nostra identitat. Joan Vinyes, va prosseguir amb  l’exposició dels articles i autors que conformen el llibre d’aquest any. Seguidament  Josep Pascual va fer una exposició, amb projecció de fotografies, de les situacions adverses en la climatologia dels darrers anys i Jordi Bellapart va projectar un vídeo seu en que es detalla la tasca desenvolupada per en Josep Pascual en la mesura de les temperatures i salinitat a diferents profunditats del mar, a la costa de l’Estartit.

Festa amb vaquetes
L’Ajuntament de Torroella va aprovar la celebració de la festa amb bous, espectacle amb vaquetes  organitzada des de l’any 1986 per la penya andalusa San Marcos, que aplega sobretot andalusos de Beas de Segura (Jaén),

Torneig de Tennis Taula
La celebració d’aquest prestigiós Torneig de Tennis Taula, al pavelló Municipal d’esports, ha arribat  a la seva 30a edició

Nuria Bosch i Joan Radresa-Inauguració de la 60a Exposició d’Art Local
A la Capella de Sant Antoni, a la plaça de la Vila, la regidora de cultura Núria Bosch i Joan Radresa varen  inaugurar la seixantena exposició d’Art Local.
Sí, son ja 60 les vegades que hem gaudit d’aquesta exposició en què el més important és sentir l’art, la voluntat de ser-hi i el ser covilatà. 

-Ball als Jardins de Santa Clara
Amb el conjunt XaKaRá, organitzat per la Penya Sant Marcos. 

-Correfocs pels carrers de la Vila:

-El primer fou el dels Ducs del Foc.
El reconegut correfoc dels grans, el dissabte va recorre els carrers de la vila i acaba a la plaça de la Muralla.

-I el dia següent el Correfoc dels Mussolets, a la plaça de la Vila
El diumenge fou el gran dia pels Mussolets. Els més joves, en una munió de trons, petards i rodes de foc, moltes vegades no queden gens per sota dels organitzadors, els Ducs del Foc.   Especials com sempre.

-Techno House Festival Montgrí
Festival organitzat per l’Associació Emdefer, a la zona esportiva.

-Fira d’Atraccions a l’aparcament del riu Ter
La fira manté i consolida algunes de les novetats que es van introduir l’any passat.
El nou espai reuneix unes millors condicions tant per firaires com pel  públic, perfectament il·luminat i de grans dimensions.

-Sopar popular als Jardins  John Lennon
El Sopar Popular va mantenir la seva darrera ubicació als jardins John Lennon. Com cada any, s’hi va fer la lectura del pregó, que anà a càrrec del Cor Anselm Viola.
Sí, aquest any el pregó va ser en tot ell una festa. Els cantaires varen composar un pregó molt especial, cantat! Podeu escoltar-lo en el vídeo que acompanya aquesta notícia.
Un pregó ben especial digne de ser escoltat!
El sopar va comptar amb més de vuit-centes persones. I fou amenitzat pel conjunt d’havaneres Peix Fregit. La Penya Barcelonista Montgrí i Comarca va  oferir el seu imprescindible cremat.
Cal destacar que els responsables de l’àpat foren, un cop més, els Indiketes del Montgrí.

Video Pregó Festa Major i sopar

La diada de Sant Genís – 25 d’Agost

-Gegants i cercavila
El dia àlgid de la festa, el del nostre patró Sant Genís, va començar amb la plantada de gegants a la plaça de la vila des d’on van començar la cercavila els de Torroella, els de l’Estartit, els capgrossos, els Grallers del Montgrí i les xatis.
I a la plaça de la Vila, passat el migdia, ball de gegants.

-Missa solemne d’onze
I a l’església, missa concelebrada, cantada per la reforçada coral del Recer.

-Sardanes, abans de dinar i a la tarda, a la plaça de la Vila
A la plaça de la Vila, amb la cobla Foment del Montgrí abans de dinar.
I a la tarda, ballada amb dues cobles, Els Montgrins i el Foment del Montgrí.

-Cafè concert amb l’Orquestra Montgrins
Als Jardins John Lennon, cafè concert amb els Montgrins, en la seva formació d’orquestra i les veus dels seus cantants.
Amb un repertori ampli i agradable, que anà incrementant els aplaudiments a mesura que s’anaven executant. Final amb cançons catalanes, el Cant de la Senyera i forts aplaudiments. 

-Ball de nit i barraques
Als jardins John Lennon, amb l’Orquestra Montgrins, que va fer ballar fins força tard.
Per altra part els més joves varen gaudir, a l’aparcament del riu Ter, del concert de barraques a càrrec de dos conjunts Acció Festiva i Dijous Paella.

El segon dia de la festa

-Vermut explosiu a benefici dels Gegants de Torroella
A la plaça d’Espanya i carrer Onze de Setembre, amb la participació dels Ducs del Foc i amics dels Gegants i Capgrossos, es va desenvolupar in crescendo, un vermut ben explosiu!

-Audició de sardanes a la tarda
A la plaça de la Vila, amb la cobla Els Rossinyolets, de Castelló d’Empùries..
La pluja va fer presència i va deslluir una vetllada, no obstant molt agradable, la cobla sota les voltes i els pocs sardanistes fidels, aprofitant-les també.

-Cafè Concert amb l’Orquestra Blanes
Menys sort varem tenir amb l’enunciat cafè concert amb la cobla Orquestra Blanes, als jardins John Lennon.
La pluja, veritable tempesta d’estiu, va impedir la seva celebració i la impossibilitat contractual, el canvi de data per la seva celebració.

Cercabirres amb els Grallers
Amb inici a la plaça d’Ernest Lluch, els grallers del Montgrí varen organitzar un gran, sorollós i fantàstic cercavila transformat en cercabirres, que es va fer sentir en tot el seu recorregut fins la plaça de la Vila, on acabà prop de les dotze de la nit.

-Ball de nit i barraques
Als jardins John Lennon, Ball de nit de Festa Major,  amb l’Orquestra Blanes i les seves veus.
Per sort, la tempesta d’estiu, tot i la seva intensitat, va acabar deixant-nos amb la possibilitat de gaudir-ne.
I a l’aparcament del riu Ter, concert de barraques a càrrec de dos conjunts, Yacine & Oriental Groov i Mr. Kilombo.

Tercer dia de la festa

-Campionat de petanca
Organitzat pel Grup de Petanca del Recer, es va jugar, alls Jardins John Lennon, el campionat de petanca.

-Campionat de futbolí
Organitzat per l’Associació de futbolí del Baix Empordà, es va celebrar un animat campionat de futbolí al passeig de Vicens Bou.

Simultànies d’escacs
El Club d’Escacs Montgrí va organitzar unes simultànies, que es varen celebrar a la plaça de Pere Rigau.
És un acte de la festa que any rere any atreu a jugadors, de totes les edats, a un torneig on poden competir amb un de major categoria, encara que es perdi.

-I a la tarda sardanes amb la Principal de Banyoles
A la plaça de la vila a càrrec de la cobla la Principal de Banyoles, on varem poder escoltar la tenora en mans de Josep Pasqual, molt ben acompanyat amb la resta dels seus companys de cobla.
Voldríem destacar el escollit repertori i la interpretació de tota la cobla, amb músics, en la seva majoria, joves i amb bona formació musical.

-Espectacle i berenar per a la mainada
La companyia La Paperina va presentar el seu nou espectacle Tecno-Animación, pensat per a la canalla i en acabar es va servir berenar a tota la mainada assistent.
L’ organització anà a càrrec dels Indeketes del Montgrí.

-Nou espectacle de dansa a la plaça de la Vila
L’esbart Montgrí, continuant el camí d’Inaudit Vicens Bou, va presentar el seu nou espectacle de dansa catalana, sota el nom de  països catalans en dansa.
La tasca la portà a terme el grup Montgrí Dansa de l’Associació Sardanista Continuïtat. Ens proposa fer un viatge imaginari, amb punt de partida a la Catalunya Nord, passa per la costa catalana, la Vall d’Aran, la Terra Alta, el País Valencià i amb final a ses Illes.
Danses totes elles molt ben executades i fortament aplaudides.

-Els tres de ronda, a la plaça de la Vila
Prosseguí la vetllada amb cançons de taverna i havaneres interpretades pels Tres de ronda, que n’eren quatre!
Veu, acordió diatònic, guitarres i contrabaix, varen interpretar una selecció de cançons de taverna i  havaneres, que portades de Cuba, van arrelar en castellà i català a la nostra terra.
Un perfecte acabament als actes a la plaça de la Vila.

-Concert de barraques
Una nit més el jovent va gaudir amb l’actuació dels conjunts The Gramophons All Stars i Achilifunk.

Diumenge. Quart dia de la festa major

Cobla Empordanesa a la plaça Quintana i Combis-I a la tarda sardanes a la plaça Quintana i Combis
Amb la cobla Empordanesa, una cobla jove, també de Castelló d’Empúries com els Rossinyolets, amb la seva joventut, un repertori molt ben escollit i una interpretació molt ajustada, varen fer ballar els sardanistes, envoltats de públic que seia en una improvisada platea de cadires plegables, que deixava molt poc espai als sardanistes.

-Dos espectacles teatrals

-Les trifulgues dels germans Garrapinyada
Organitzada la primera de les representacions teatrals per Indiketes del Montgrí, la Companyia de Teatre Mòbil va presentar al pati de Can Quintana el seu espectacle Les trifulgues dels germans Garrapinyada, una paròdia humorística d’un conjunt de tres actors molt aplaudits pel públic infantil i els seus acompanyants.

-El Xarlatán
A  la plaça de la Vila, la Companyia Teatre de Guerrilla, ben coneguda a Torroella,  va presentar l’espectacle El Xarlatán, un personatge carregat de bones intencions que us canviarà la vida, us guarirà de tots els mals, us lliurarà de totes les fatalitats… amb l’èxit esperat.

-Concert de Barraques, darrer acte de la Festa Major d’enguany
El concert de Barraques va finalitzar  la Festa Major 2011, amb La nit de les entitats.

El nostre desig per a tots és  que la propera Festa de Sant Genís sigui igual o millor!

Exposició d’aquarel·les Terra i Mar
Lluis Montañà, que ha participat durant molts anys en l’Exposició d’Art Local, va presentar per tercera vegada una exposició individual, d’aquarel·les  a la Capella de Sant Antoni.
L’exposició recull paisatges de Torroella i de l’Estartit.

31è Festival Internacional de músiques de Torroella
Concert de piano a càrrec de Grygory Sokolov a l’església Sant Genís

Considerat com un dels més grans pianistes de l’actualitat, va interpretar el Concert italià en fa major i l’Obertura en estil francès en si menor, de Johann Sebastian Bach.
Si el primer reflexa l’estil italià, la segona és un recull  de música d’estil versallesc, en una selecció de danses. Ambdues obres composades  inicialment per a clavecí de dos teclats, sonaven amb major intensitat en ser interpretades al piano.
En la segona part del concert fou Robert Schuman, el compositor escollit amb dues obres :Humoresca, opus 20 i Quatre peces per a piano, opus 32.
Per qualificar aquest concert solament cal esmentar que al finalitzar, els aplaudiments foren tants que  interpretà 5 peces fora de programa, i així i tot els aplaudiments del públic, dempeus, no finalitzaven.    

Inauguració de l’exposició Terra, aigua i foc a Defiloart
La ceramista Margarida Geronès i Puig, de l’Escala, va exposar la seva obra recent a Defiloart, situada al carrer de Sant Agustí, 64.
En un espai dedicat a la creació de teles fetes a mà en telers on s’ensenya a grans i petits l’art de la creació de teixits , també hi ha una part  destinada a exposició d’art.
Allí s’hi pot veure  la seva obra d’escultura ceràmica, realment molt interessant.

31è Festival Internacional de músiques de Torroella
Concert J. S. Bach, Missa en si menor BWV 232 pel conjunt orquestral i vocal escocès Dunedin Consort & Players, a l’església Sant Genís

Dirigit de manera compartida per John Butt, Susanne Hamilton i Philipp Hobbs, Dunedin s’ha especialitzat en el repertori barroc i va reeixir en la interpretació de la Missa en si menor de Bach, un veritable regal del compositor a la posteritat.
John Butt segueix el criteri d’utilitzar una sola veu per part en les àries, amb duets o amb cors, quan la instrumentació així o requereix.  Una interpretació realment molt aplaudida.  

S’inicia el procés de descentralització de l’Estartit
El ple municipal, amb CiU i el suport de L’EST i el vot del PP, va decidir reiniciar els tràmits per dotar l’Estartit d’una entitat municipal descentralitzada (EMD), prosseguint així el procés iniciat fa dues legislatures -paralitzat durant l’anterior mandat- i recuperant dos informes tècnics sobre la viabilitat econòmica de descentralització, així com els límits de la mateixa.
L’oposició (ERC, UPM i Coet) no va voler donar suport a l’aprovació de l’iniciï de l’expedient per a la constitució de l’entitat municipal descentralitzada.
Tot i això, la posició de les tres forces opositores va ser molt dispar. ERC va votar en contra en considerar aquesta figura administrativa “arcaica” i és partidària de mancomunar serveis. La Coet va deixar una porta oberta, sempre que la tramitació sigui transparent i es faci una consulta popular, que també defensava Solidaritat Catalana. UPM, a favor de l’entitat descentralitzada, va abstenir-se per considerar-la precipitada.
L’alcalde, Jordi Cordón, es va mostrar sorprès. Fa nou anys, el ple ja va acordar avaluar la viabilitat de l’EMD, i l’any 2007 es va decidir aparcar el tema davant les eleccions municipals i deixar-lo per al nou consistori, que el va deixar aturat.

Dues Nits d’estiu als jardins de Can Quintana
Organitzats pel Museu de la Mediterrània i Diversons de l’acció social de la Caixa, dos conjunts musicals varen interpretar música d’arrel tradicional.
El primer concert interpretat pel Grup Beth Nahrin, format per Khalid Kaki, Hicham Khyry, Salah Sabbagh i Fernando Deplaggi, música amb sonoritats clàssiques del llaüt, el violí, el nay i la veu, que s’han perpetuat en el temps, procedents de països des de Turquia i Iran fins al Marroc.
En el segon dels concerts  va interpretar flamenc el Grup Azul y Nácar, format per Arturo Jiménez (veu principal), Pakito de la Serrana (guitarra), Toñín de Utrera (veu) i Javier Villar (percussió).  Va interpretar una ampla selecció del flamenc en les seves diverses característiques i procedències, palos, que foren àmpliament aplaudits pel públic assistent i en gaudiren torroellencs procedents de regions andaluses o no.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
L’Art de la Fuga,
Concert a càrrec d’Acadèmia 1750 a l’església Sant Genís
La fuga va arribar al seu màxim esplendor en el barroc i les obres escollides inclouen un ampli espai geogràfic i d’idioma.
Sota la direcció de Stefano Demicheli, l’Acadèmia 1750 va interpretar obres de  Johann Sebastian Bach,  Wilhelm Friedemann Bach, Unico Wihelm von Wassenauer, Francesco Barlolomeo Conti, Allessandro Scarlati, Johann Pachelbel i Arcangelo Corelli.
Una interpretació viva i depurada, molt aplaudida, merescuda i repetidament, pel públic assistent.

Inauguració de l’exposició Sol d’hivern, ombra d’estiu.
Imatges sobre poemes de Joan Maragall

Al Claustre de l’Hospital de Torroella, i organitzada pels Amics de la Fotografia i el Claustre de l’Hospital,
tingué lloc la inauguració de l’exposició de fotografies sobre poemes de Joan Maragall en l’any  que es celebra el centenari de la seva mort, amb obres de Xevi Jaime, Xesca, Lluis Folguera, Montserrat Janoher, Judit Pujadó, Teresa Romanillos, Pepi Franquesa, Patricio Paredes, Joan Maragall, Vicenç Rovira, Quim Canoves, Albert Valldeperes, i Massaguer.

Policies amb desfibril·ladors
L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha equipat dos cotxes patrulla de la Policia Local amb desfibril·ladors per millorar el temps de resposta en accidents i emergències en què les víctimes tenen aturades cardíaques.
Els desfibril·ladors han estat cedits per Dipsalut. L’alcalde, Jordi Cordón, recorda que en molts accidents els primers que arriben al lloc dels fets són els policies.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert a càrrec de La Stagione Armonica, a l’església de Sant Genís.

Conjunt vocal dirigit per Sergio Balestracci, integrat per dos cors amb solistes – Frigato Sikvia, soprano, Vicenzo Di Donato, tenor, Andrea Favari baríton i Federica Cassaro- i cantaires, en total 26, i per la Schola gregoriana de la Capella de Música de Montserrat , amb tres components , acompanyats per una completa orquestra.
Varen executar aquest concert, dedicat a la memòria d’Ernest Lluch i Martin, en el  marc perfecte de l’església gòtica  de Torroella de Montgrí. Concert que incloïa obres de Joan Cererols i Fornells, un dels més il·lustres compositors catalans- la Missa pro defunctis a 7 veus i el  Villancet Ay que dolor a 5 veus. De Johann Sebastian Bach, dos motets,  Komm, Jesu, komm i Fürche dich nich, i de Gregorio Allegri el Salm L. Miserere a 9 veus, que s’interpretava només en l’ofici de tenebres i que el jove Mozart, als catorze anys, va transcriure amb una sola audició, còpia que estava prohibida.
El públic assistent, que va aplaudir amb força i intensitat, va ser atès amb una peça fora de programa.

800 anys de vida i missió
Clara d’Assís, una dona del segle XIII, va prendre l’opció de seguir el camí proposat per Jesús.
Durant dos dies del mes d’agost s’han succeït , amb molta assistència, a la Divina Providència de Torroella de Montgrí, els actes de celebració d’aquests 800 anys de vida i missió de la comunitat de les clarisses.
Endavant. Pau i bé, com diu el seu lema.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert de piano a càrrec d’Alice Sara Ott

Pianista alemanya-japonesa, nascuda a Munich l’any 1988, va demostrar que la joventut no és cap impediment a la seva vàlua com a concertista.
Ja als 13 anys va ser reconeguda com “Artista més   prometedora”  al Concurs de l’Acadèmia Internacional de Piano Hamamatsu i va recollir el Primer Premi del Concurs Internacional de Piano Silvio Bengalli, als 15 anys.
En el concert va interpretar, de Wolfgang Amadeus Mozart, Nou variacions sobre un minuet de Duport, de Ludwig van Beethoven, Sonata en Do Major, de Frédéric Chopin, Tres valsos brillants, opus 34, Vals núm. 1 i Vals núm. 2 i de Franz Liszt, Harmonies Nocturnes, Vent d’hivern (dels Dotze estudis d’Execució Transcendental) i Paràfrasi de Rigoletto.
Tota l’actuació fou premiada amb grans aplaudiment, correspostos amb dues peces fora de programa, Campanella i Per a Elisa.

Jornades Mundials de la Joventut
En la seva anada cap a Madrid, varen fer estada a l’Empordà 440 joves que fent alguna de les rutes culturals preparades, visitaren Figueres, Torroella de Montgrí, L’Escala, Castelló d’Empúries, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Santa Coloma de Farnés.
En l’estada a Torroella, foren atesos a la seva arribada i des del aparcament de la carretera de l’Estartit, feren un recorregut pel passeig de Catalunya, plaça de la Vila, Can Quintana, benvinguda de l’alcalde, reproducció audiovisual i anada a l’Església. El segon dia a la plaça de la Vila hi va haver actuació de grallers i geganters, paraules de l’alcalde i pregària comunitària a l’església de Sant Genís.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert a càrrec de Berg Chamber Orchestra amb la projecció de la pel·lícula La Passion de Jeanne d’Arc

La església Sant Genís de Torroella de Montgrí es va convertir en sala de projecció de cinema mut, amb acompanyament musical orquestral.
Pel·lícula rodada l’any 1928, dirigida per Carl Theodor Dreyer, parteix de les actes del procés contra la donzella d’Orleans, que van culminar amb la seva mort a la foguera.
Considerada una fita dins la història del cinema, narra el drama de Joana d’Arc, nascuda a Domrémy, cap el 1412, esdevinguda heroïna, morta en el suplici i avui santa i patrona de França. Està fonamentada en primers plans, que reflecteixen l’heroïna i els seus jutges, com en un exercici d’expressió, de mímica.
La projecció va anar acompanyada d’una banda sonora composta per Bronius Kutavicius, estrenada el 31 de març passat a l’església de Sant Jordi de Praga, i  executada a Torroella de Montgrí, per la Berg Chamber Orchestra, dirigida per Peter Vrável.

Passi el que passi, cinema gironí.
Es va estrenar en sessió de cine club aquesta pel·lícula escrita i dirigida pel gironí Robert Bellsolà.
Hi varen assistir el director, el protagonista Marcel Tomàs, del grup teatral “Cascai”, afincat a Ullà i altres participants a la pel·lícula. En paraules del seu director, no és una obra mestra, però sí molt divertida, feta sense pretensions, ni subvencions, amb pocs mitjans,  però amb esforç, tossuderia i bona voluntat per part de tots els participants.
Rodada en 12 dies amb un equip tècnic i artístic d’allò més implicat, té com a resultat “una comèdia sexomàntica sobre adults que es comporten com eterns adolescents, ambientada a la Girona rural”(Bellsolà dixit).
El film ja ha fet la seva primera venda internacional a Polònia i seleccionat per participar en el prestigiós Moscow International Film Festival i al New York City Internacional Film Festival.
Un film català, fet en català a les comarques gironines, amb tocs de comèdia rural francesa o fins i tot fellinians. A l’estrena torroellenca hi varen assistir uns 130 espectadors que s’ho varen passar molt bé i molts d’ells es van quedar al final de la projecció per fer un fòrum amb el director i els altres participants en la pel·lícula que l’acompanyaven. Fou una reeixida sessió, l’organització de la qual honora les activitats del Cine Club torroellenc.

Concert a benefici d’en Guillem Garcia
Al Jardí de Can Quintana i organitzat per la Llar de Jubilats El Recer, el seu grup Argent Viu va interpretar una sessió de playback, en què es van recollir i entregar 1000€, a tres per entrada venuda més l’arrodoniment afegit pel propi Recer. Es va sortejar una panera que l’afortunada va cedir a l’avi d’en Guillem.
Felicitats per l’actuació i per la causa a què es destina.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert de piano: Joaquín Achúcarro a l’església de Sant Genís

Joaquin Achúcarro és, des de fa molts anys, un component bàsic de la programació del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí.
Aquest any va interpretar, de Johann Sebastian Bach, la Tocatta en Do Major, escrita per orgue i adaptada al piano per Ferruccio Busoni. Encara que al piano, Achúcarro manté el segell de la música per a orgue de Bach. De Ludwig van Beethoven, la Sonata núm. 30 en Mi Major. De Franz Liszt, el Somni d’amor núm. 3 , el Vals oblidat núm. 1 i Funerals. De Sergei Rakmàninov, tres Preludis, l’op. Póstum en Re Menor, l’opus 32 núm. 5 en Sol Major, i l’opus 32, núm. 12 en Sol Sostingut Menor, i d’Alexander Scriabin, dos Estudis, l’opus 8 núm. 5 en Si Major i l’opus 8, núm. 12 “Patètic”
L’ovació fou llarga i intensa, corresposta amb peces de Chopin, de Falla. d’ Albèniz, …fins a quatre, fora de programa.

Nit de màgia amb David el Mag
La Penya Barcelonista Montgrí i Comarca va organitzar, al pati de Can Quintana, una festa per grans i petits, l’actuació de David el Mag, amb els seus trucs realment màgics.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert amb la mezzosoprano Magdalena Kozena i al piano Yefim Bronfman

Magdalena Kozena va néixer a Brno, República Txeca i és coneguda com una de les principals artistes en concert i recital. Va estar acompanyada atentament al piano per Yeflm Bronfman, nascut a Rússia i avui israelià-americà.
Va interpretar un programa amb peces especialment escollides per posar de relleu tant l’ampla gamma de registres de la seva veu com la seva faceta artística en la “representació,  molt condicionada pel contingut de les cançons.
Interpretà, de Modest Mussorgsky, Dietskaïa (Mainada), un cicle de set peces de cançons, suposadament infantils, que comencen amb una renyina en què un llop es menja els nens.  Proseguí amb Sàtires (Esbossos del passat), cinc cançons de Dmitry Xostakóvitx i la presentació d’un petit zoo musicat, cinc cançons del Paó a La Pintada de Maurice Ravel. Seguiren sis cançons Chest Romansov, de Sergei Rakhmàninov i acabaren amb cinc cançons de Falum,  de Béla Bartók, en què el pastor ha de portar a redós el ramat de cabres tement pel possible atac d’un llop.
Una forta ovació del públic fou premiada amb dues peces fora de programa, Intermezzo de Schumann i Rève d’amour de Fauré.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert amb Philippe Jaroussky, contratenor, Jerôme Ducrós, piano i Gautier Capuçon, violoncel

Concert que incloïa tant la veu, que utilitza la tècnica del falset, el violoncel, que s’hi contraposa, i el piano.
L’església de Sant Genís estava plena i els aplaudiments, més plens encara, a cada peça interpretada.
El programa estava format, en la primera part:
-Per cinc obres de Reynaldo Hahn, per veu i piano.
-Una de Gabriel Fauré, per a violoncel i piano.
-I una de César Franck, una de Jakob Fabricius, i tres de Jules Massenet, totes elles per veu, violoncel i piano.
En la segona part foren:
-Set les cançons de Manuel de Falla, interpretades a veu i piano.
-Una de Isaac Albéniz, a violoncel i piano.
-I una de Camille Saint-Saëns, de Heitor Villa-Lobos i de Pauline Viardot-Garcia, a veu, violoncel i piano.
El concert va acabar amb molt forts aplaudiments que “obligaren” els intèrprets a un primer bis amb cant, violoncel i piano, i una peça final, amb tots tres concertistes al piano a “sis mans”. Inoblidable.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert d’obres d’Antoni Vivaldi a càrrec d’Orfeó 55 amb Natalia Stutzman, contralt i direcció

Antonio Vivaldi havia mostrar la seva predilecció per la veu de contralt que va convertir moltes vegades en estrella de les seves òperes. Natalia Stutzman  va  demostrar, en la seva actuació al front d’una orquestra de cambra Orfeó 55, les qualitats de la veu que cercava Vivaldi, la potència en els aguts i la expressivitat en el baixos.
L’església de Sant Genís fou un marc incomparable per la seva actuació. Va dirigir i interpretar  Stabat Mater; el Concert en Sol Menor per a dos violins, violoncel i baix continu de L’Estro Armonico; el Ritornello de Orlando furioso; Io sento in questo seno de Arsilda Regina di Ponto; Sento il seno de Andromeda liberata; La sinfonia L’Olimpiade i Gemo in un punto e fremo, de l’òpera L’Olimpiade
La doble tasca va resultar realment reeixida, com va afirmar el públic amb els seus aplaudiments, premiats amb tres peces més fora de programa.

Mercat de productes ecològics Món Empordà
A la plaça Pere Rigau i Organitzat per Ajuntament, tingué lloc el mercat de productes ecològics. 

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert a càrrec de Nathalie Stutzmann, contralt i la pianista Inger Södergren

Winterreise (música i poesia).
Franz Schubert en va dir: A mi aquests lieder m’agraden més que tots els altres, i a vosaltres també us plauran. I la contralt Nathalie Stutzmann i la pianista Inger Södergren van comunicar la profunda emoció d’aquests lieder, que comencen amb aquests versos: Arribo com un estranger i com un estranger me’n vaig.
En aquest Viatge d’hivern de Schubert en ple agost a Torroella de Montgrí, la contralt Nathalie Stutzmann va transmetre, amb la seva veu, aquesta desesperació del viatger, amb un gran acompanyament de la pianista Inger Södergren. Van ser  molt aplaudides al finalitzar del concert.  

La punta del Milà i la base Loran*
L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha fet la petició oficial al Ministeri de Defensa, d’enderroc de la punta del Milà, antiga base de l’exèrcit molt degradada  i la cessió de la base Loran, clausurada l’any 1994, que vol convertir en un espai adequat al servei del Parc Natural del Montgrí, Les Illes Medes i el Baix Ter. Petició que ha complementat amb informes tècnics sobre la degradació dels llocs.

31è Festival Internacional de Músiques de Torroella
Concert a càrrec de María Bayo, soprano, Marco Brolli, flauta travessera i l’orquestra Acadèmia 1750, sota la direcció de Stefano Demicheli.

Un any més, la soprano Maria Bayo va estar present als Festivals de Músiques de Torroella. I aquest any en col·laboració amb l’Acadèmia 1750, l’orquestra del festival, amb la qual  va interpretar tres obres d’un compositor venecià, Giovanni Battista Ferrandini, gran desconegut. Una de les seves obres Il pianto di Maria (Giunta l’ora fatal) va ser  atribuïda llargament a Häendel.
El concert va començar amb la Sinfonia en Si Bemoll Major de Ferrandini, per L’Acadèmia 1750. Prosseguí amb Il Pinato di Maria, del mateix autor, amb la veu de María Bayo i L’Acadèmia 1750.
I en la segona part, El concert per a flauta en Si Bemoll Major, del compositor palentí Manuel Pla, amb Marco Brolli, flauta travessera, i l’Acadèmia 1750.
El concert va acabar amb un altra obra de Ferrandini: Ecco quel tronco, cantata per a soprano, flauta travessera, cordes i baix continu. En finalitzar questa cantata, foren molts i intensos els aplaudiments, correspostos amb la interpretació de  l’ària de Rinaldo de Häendel, per la soprano María Bayo, amb Marco
Brolli, flauta travessera i L’Acadèmia 1750, amb Stefano Demicheli, a la direcció.

L’ESTARTIT

Aquest més d’agost l’Estartit ha estat ple de festes per a tots. Les relacionem seguidament:

Cinema al carrer
Organitzada per l’Àrea de Turisme, tingué lloc la projecció de l’Aprendiz de brujo, a l’espai de davant de l’Oficina de Turisme

Balls populars per a tothom
A la plaça de la Llevantina, un parell de nits de música i balls populars per a tothom: balls de saló, country, rock-and-roll, zumba

Ballaruga, Animació infantil amb Pep Puigdemont
Davant de l’Oficina de Turisme

Festa – concert Chill Out
A la platja de l’Estartit i organitzada pels Ducs del Foc, els Grallers del Montgrí i els Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí, tingué lloc aquesta Festa-Concert

Espectacle de màgia amb David el Mag
A la  plaça de l’Església, David el Mag va demostrar les seves habilitats en fer “Màgia”

Audició de sardanes amb la cobla La Principal de Banyoles
A la plaça de l’Església, organitzada per l’Àrea de Turisme

Cantada d’havaneres a Mas Pinell
Mas Pinell, una urbanització situada pràcticament al límit sud de la platja  de Torroella, i la seva Associació de Veïns,  varen organitzar una vetllada amb havaneres.

Inauguració de l’exposició de pintura d’Anna Brugués i Joana Trill
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit.

Espectacle familiar amb el Cirquet Confetti
El Cirquet Confetti va presentar el seu espectacle Music Circ davant de l’Oficina de Turisme

Concert de cant coral amb Els Passerells
La Coral els Passerells, amb seu al Bell Racó, ha estat i està tot l’estiu cantant per a propis i forans.
Ho va fer a la plaça de la Llevantina.

Projecció de pel·lícules davant l’Oficina de Turisme
Davant de l’Oficina de Turisme de l’Estartit també tingueren lloc varies projeccions de pel·lícules i documentals sobre el fons marí
-La projecció de les del Festival MIMA’11.
-La 20 anys de l’Àrea protegida de les Illes Medes i
Los secretos del Mediterráneo:el mundo perdido de Cousteau

CONTEXT CATALUNYA

Ha mort Heribert Barrera: als 94 anys. Expresident del Parlament català, home de valors i amb una vida plenament dedicada a Catalunya.

Lloret de Mar i els aldarulls nocturns.

Barcelona i Palamós:  rècords de creueristes a Barcelona i Palamós.

CONTEXT ESPANYA

Agricultura comunitària europea: Pagesos gironins contra el boicot del francesos i del seu ministre d’agricultura.

Benet XVI, 3a visita a Espanya J.M.J: demana coratge al joves i als sacerdots, una vida exemplar. Una sobtada tempesta interromp el seu discurs davant d’un milió de persones.

Rubalcaba i la Generalitat de Catalunya: Rubalcaba proposa anular les Diputacions (poques del PSOE)  i la Generalitat, que els ajuntament mancomunin serveis.

Pacte PSOE PP: Modificació urgent de la Constitució, Mesura centralista? Perilla el finançament català?

CONTEXT MÓN

La Unió Europea, desunida: Pot perillar el segon rescat de Grècia.

Les empreses alemanyes a favor del suport a l’euro: L’economia alemanya creix poc, les exportacions baixen i el empresaris reclamen  que s’ajudi els països del sud d’Europa.   

Alemanya i França: càstig als països amb dèficit excessiu. Els mercats ho acullen fredament. Espanya és l’únic país europeu que ha iniciat la modificació de la constitució.

Líbia.  A Trípoli, són ocupades la plaça Verda i la residència de Gaddafi, que per ràdio demana l’ajuda de tots els seus fidels  i proclama: guanyar o morir.

L’ huracà Irene: Superfície tant gran com Europa, ha passat ja per Washington.  Estat d’emergència, evacuació i inundacions al sud de Nova York, però quelcom menys perillós de l’esperat.