Notícies

TORROELLA

VIII Fira Mediterrània Mar Obert. S’havia de celebrar els dies 26, 27 i 28 d’abril però, degut al mal temps, diversos actes es varen traslladar als dies 4 i 5 de maig, com s’indica després.

Sí que els dies 26, 27 i 28 d’abril es varen fer els següents, dedicats a la cultura de Creta:

Divendres 26 d’abril

 • Conferència inaugural. Es va fer a la tarda al Museu de la Mediterrània, amb col·laboració de l’Escola Municipal de Música.
 • Concert de nit. Va tenir lloc a La Sala, a càrrec del grup Krama.

Dissabte 27 d’abril

 • Tallers de cançó i dansa. Es van fer al Museu de la Mediterrània.
 • Mercat de productes culturals de l’Illa de Creta. Degut al mal temps, es va fer a l’entrada del Museu de la Mediterrània.
 • Xerrada. A la tarda, Jordi Alsina va presentar “Ta kritikà, viatge per la música de Creta”, a l’Auditori del Museu.
 • Concert “Sons de Creta”. Al vespre, per Giorgos Xylouris Quartet, a l’Espai Ter.
 • Jam session, El Sarau. A mitjanit, entre cretencs i catalans.

Diumenge 28 d’abril

 • Tallers de cançó i dansa. Es varen fer al matí al Museu de la Mediterrània.
 • Vermut de comiat. A migdia, a la plaça de la Vila.

Festival de Torroella de Montgrí”. Amb aquest nom nou, s’ha presentat la programació del Festival, organitzat per Joventuts Musicals. Aquest any s’iniciarà amb la inauguració del nou Auditori el dia 19 de juliol.

Espai Ter. El ple de l’Ajuntament n’aprova per unanimitat el pla director.

01-notLa mesquita a punt. Han acabat les obres de construcció. Té una capacitat per a 430 persones.

Gestió forestal als Tossals. L’ADF Montgrí retira fusta i arbres caiguts a causa de la nevada de març del 2010. L’ADF Montgrí es va crear després del foc de l’any 2004 que va cremar més de set-centes hectàrees de bosc al Montgrí.

Col·lecció Albert de Quintana i Combis.  El dia 15 es varen subhastar a Barcelona obres d’art i antiguitats de l’hisendat, polític i poeta torroellenc del segle XIX.

Emprenedor@ de l’any. El Consell Comarcal del Baix Empordà el va concedir a la torroellenca Queralt Vilanova pel joc Eudoioga, que fa conèixer als nens els avantatges del ioga per relaxar-se.

03-notCentre de Distribució d’Aliments. Es preveu que al juny funcioni el CDA de Torroella, gestionat per Càritas Baix Ter, fruit d’un conveni de la Diputació, l’Ajuntament, Caixa Bank, el Banc d’Aliments i “La marató” de TV3. Cobrirà 27 nuclis urbans de 16 poblacions.

Campanya per disminuir el temps de resposta davant d’un infart. El nostre Ajuntament s’hi adhereix. Només durant el 2012, unes 30 persones del Baix Empordà en van patir un.

XXIII Festa del pedal. El dimecres 1, organitzat pel Club Ciclista Montgrí.

X Cicle de Conferències d’Història i Humanitats. Al Palau Solterra, de la Fundaci´Vila Casas, a càrrec de Mata Ferrusola i el Dr. Ricard Serra, cardiòleg, el divendres 3 el tema va ser: “Esport i salut”.

Un país que fa camí”. Es va presentar el divendres 3, a can Quintana, autor David Pagès.

VIII Fira Mediterrània Mar Obert. El dies 4 i 5 es varen celebrar actes diversos que el mal temps no havia permès la setmana anterior.

04-not– VI Certàmen de pintura ràpida. Tot el dia pels carrers, amb organització de l’Aula d’Arts Plàstiques i lliurament de premis al vespre.

– Mercat de la Mediterrània. Hi va haver mostres als comerços de la vila.

– Taller d’hort urbà. Taller per a nens i nenes de l’Associació de Naturalistes de Girona.

– Cercavila. Cap a migdia, a càrrec de la Marxing Band de l’Escola Municipal de Música.

– “Una paradeta particular”. Espectacle infantil, a migdia, a plaça, per la companyia La Bleda.

– Berenem amb salut. A la tarda, a la plaça Pere Rigau, a càrrec de l’empresa Agar.

– “L’hort està en joc”. Taller infantil a la tarda, a càrrec de l’Associació de Naturalistes de Girona.

06-not– Cercavila amb espectacle infantil. “Catering i Harpo’s Band”, per Pentina el Gat.

– Show cooking. Diàlegs, cocció i degustació, amb la poma de producte estrella.

– “Llegendes de mar de la Costa Brava”, de Miquel Martín, al vespre, a la llibreria Cucut.

Prevenció d’incendis i autoprotecció a les urbanitzacions. El dissabte 4 hi va haver una xerrada a can Quintana, organitzada per ADF Montgrí.

Concert benèfic. Es va fer el dissabte 4, a la tarda, a can Quintana. Es varen recollir aliments i urna solidària a favor de Càritas i Fundació Oncolliga.

La flor premsada de la Camila. El mateix dissabte 4 a la tarda, es va presentar l’exposició a la capella de Sant Antoni.

Les tres dimensions de les runes. Al Museu de la Mediterrània, el dissabte 4 al vespre, es va inaugurar l’exposició, d’Emili Armengol, amb obres no inspirades en runes d’enderroc, sinó en signes emprats per celtes, saxons i escandinaus, amb tres vessants, arqueològic, esotèric i artístic.

VIII talaia del Ter. Gent del Ter va organitzar el diumenge 5 la sortida a Rocacorba.

Consell de barri del carrer Figueres i entorn. Organitzat per l’Ajuntament, la reunió va tenir lloc el dimarts 7 a l’Auditori de can Quintana.

X Cicle de Conferències d’Història i Humanitats. Al Palau Solterra, de la Fundaci´Vila Casas, a càrrec de Ricard Julià, el divendres 10, amb el tema va ser: “Hatshepsut: una dona, una reina, un faraó”.

Costa Brava Xtrem Running. 5a. Edició. Va tenir lloc els dies 11, 12 i 13, organitzada pel club Tahoo team.

III Trobada de Minitennis. Organitzada pel Club de Tennis Baix Empordà, es va fer el dissabte 11 a la tarda a les instal·lacions del Montplà.

Cicle “Torroella a Escena”. El dissabte 11 a la tarda es va presentar al Cine Petit “Muret 1213, càtars!”, pel Cor País Meu. Teatre amb cançons de la batalla que va dur al genocidi del poble i la cultura dels càtars.

Morir sense morir”. Es va presentar al Cinema Montgrí el mateix dissabte 11 a la tarda, basada en el llibre de Miquel Verdaguer “Entre la vida i la mort”.

XXXV Marxa del Montgrí. La va organitzar el diumenge 12 el Casal del Montgrí.

3a Romeria. La va organitzar l’Associació Andalusa El Olivo i Amics de Torroella el diumenge 12 al matí, davant l’Església de Sant Genís.

Matinals de música barroca a Santa Caterina. El diumenge 12 Mercè Miró va presentar Aire Antic, amb quatre intèrprets de flauta travessera barroca, amb una contextualització a càrrec de Josep M. Compte.

Viatgem amb mites. Al Museu de la Mediterrània, el diumenge 12 es va fer una “matinal de mitologia pels més petits de la casa” de la mà de l’Anna Saurí i la Lina Vilamitjana i tota una colla d’herois i monstres, en un viatge per una Mediterrània llunyana: Aquil·les, Heràcles, Perseu...

Consell de barri de la zona nord. Organitzat per l’Ajuntament, la reunió va tenir lloc el dijous 16 a can Quintana.

Cicle “Torroella a Escena”. El divendres 17 a la tarda The Mamzelles van presentar a La Sala “Que se desnude otra”.

Floreix la Pasqua Granada. Les Xibeques del Cau ho varen celebrar tot el dissabte 18.

Dia Internacional dels Museus. Al palau Solterra, el dissabte 18 es va fer Jornada de portes obertes, amb visites guiades a partir del migdia.

Festival Í-Taca. El diumenge 19 a migdia, sota el lema  “Per la salut de la cultura, la cultura no és un luxe!” unes cinc-centes persones varen pujar al Castell en una marxa cultural i reivindicativa contra l’augment de l’IVA. Amb Mazoni i Carles Sanjosex; la tenora de Jordi Molina i percussió d’Enric Cañada acompanyant cançons medievals; cançons poètiques de Rosa Pou amb Xavi Lloses al piano electrònic; i lectura del manifest d’Í-taca per Carles Xuriguera (humor i reivindicació). Va seguir una botifarrada popular a Santa Caterina, mentre tocava el grup Bloc Quilombo.

Llegim? El dimarts 21 a la Biblioteca Pere Blasi, es va fer lectura sobre la Maternitat d’Elna amb l’escriptora Assumpta Montellà.

Visita guiada a Santa Caterina. El dilluns 20 la comunitat dels Cisterciens de Solius va visitar l’ermita, invitats per Miquel Calsina. Josep Riera en va ser el guia.

Dioses y Hombres”. El dijous 23 es va fer una sessió al Cinema sobre la vida i martiri de set monjos trapencs. Homenatge a Ambrós Agustí Ma. Busquets, benedictí de Montserrat, assassinat l’any 1936.

Cicle “Torroella a Escena”. El divendres 24 a la nit Blaumut va presentar a La Sala “El Turista”.

Ruta de l’exili”. Es va fer el dissabte 25, de Torroella a Argelers i la Maternitat d’Elna. En va ser guia Assumpta Montellà.

Productes ecològics Món Empordà. El dissabte 25 hi va haver el mercat a la plaça del Peix (Pere Rigau).

Trobada de Big Bands. L’Escola Municipal de Música la va organitzar el matí del dissabte 25.

Atac pirata als Masos fortificats”. Una visita teatralitzada i guiada al Mas Ral i Torre Begura es va fer el dissabte 25, organitzada per l’Associació de Masos i el “Penjats pel Teatre”.

Festa Rugbyrock. El dissabte 25 es va celebrar al camp d’esports, organitzada pels senglars.

II Torneig de gelats l’Angelo. Va tenir lloc al Pitch&Put de Gualta els dies 25 i 26.

Matinals de música barroca a Santa Caterina. El diumenge 26 Jesús López va presentar el Grup de flautes de l’escola Municipal de Música de Torroella i David Granato va presentar i dirigir l’Orquestra d’adults de la mateixa EMMT.

Bibliomúsica. Interessant sessió, que va tenir lloc el divendres 31 al vespre a la Biblioteca Pere Blasi.

Exposició “Màgic Andreu, 33 anys d’il·lusions”. La inauguració de l’exposició, organitzada per Fimag, es va fer el mateix divendres 31, a la capella de Sant Antoni.

 

L’ESTARTIT

Passeig dels Griells. Malmenar al llarg d’uns 200 metres per la llevantada, Costes de l’Estat només hi va fer una reparació provisional que va durar dos dies, únicament per protegir els habitatges. L’Ajuntament va decidir de fer-hi injectar formigó per poder obrir un pas, un pegat provisional de cara a l’estiu.

VIII concurs Àlex Lorente de fotografia naturalista. El divendres 3 es va inaugurar l’exposició al Consell Municipal.

Demiurgo”. Llibre de Francisco Elipe i Ferran Cubells. El va presentar el dissabte 18 la Llibreria Elias al Consell Municipal.

2a Festa Apropa’t al Parc. Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es varen fer una sèrie d’activitats, que resumim:

Divendres 24

 • Projecte La Llongada. Al vespre, se’n va inaugurar l’exposició al Consell Municipal. Va presentar-la Miquel Sacanell, biòleg i pescador, autor del guió.
 • VIII concurs Àlex Lorente de fotografia naturalista. Es van lliurar els premis.
 • Festival MIMA 2013. També al Consell Municipal, se’n va fer la presentació.
 • Productors locals. Se’n va presentar la guia.

Dissabte 25

 • Pel·lícules històriques sobre l’Estartit. Al Consell Municipal es varen passar, al matí i a la tarda, de l’arxiu de Miquel Graells.
 • Plantes aromàtiques. Al llarg de tres hores del matí es va fer el seu “descobriment” pel Parc, seguit de Taller de licor d’herbes.
 • A vela per la costa. També al matí, es va fer la navegació per la costa del Montgrí i de les Medes.
 • Animació infantil. A mig matí va començar la gresca a càrrec de Jordi Tonietti.
 • Pastisseria. A migdia, davant de can Brugués, se’n van fer demostracions.
 • Pitch&Putt. A la tarda n’hi va haver una classe oberta d’una hora de durada.
 • El Parc té màgia”. A la plaça de l’Església, a mitja tarda, David el Mag va fer de les seves.
 • La Llongada. Es va fer una hora de visita guiada de tradició pesquera.
 • Taller d’herbes aromàtiques. Es va fer a la tarda a la plaça de l’Església.
 • Els ocells del Parc .Jordi Sargatal va fer una xerrada amb el seu reconegut coneixement.
 • Cançó de Taverna. Al vespre, el grup Xatrac es va fer sentir i admirar a la plaça de l’Església.

Diumenge 26

– Un mar d’ocells. Espai Empordà Natura. Jordi Sargatal va fer al matí una nova xerrada sobre el seu tema preferit.

– Marxa del Parc. De matí, i durant una hora, la va fer l’Associació de Joves The Salats.

– Paddel surf. També durant una hora del matí, es va practicar aquesta nova forma de diversió al mar.

– Tasta el parc. La Confraria de pescadors i els restaurants de les Jornades gastronòmiques varen oferir un bon esmorzar, popular i econòmic.

– Espai del peix. Es va fer a la plaça del port, durant tot el matí: taller de nanses d’August Prats, visita al moll amb Pere Estradera, taller de salaó, taller de nusos mariners…

– Pastisseria. Com el dissabte, se’n van fer demostracions al migdia i davant de can Brugués.

-En caiac pel Ter. El descens pel riu es va fer amb una durada de tres hores.

– Jardinets de plantes aromàtiques. Es va fer aquest taller, cadascú amb el seu jardinet, a la tarda a la plaça de l’Església.

– Hi va haver novament: Classe de Pitch&Putt, Passi de pel·lícules històriques.

– Berenar tradicional. Es va fer memòria del tradicional pa amb xocolata.

– Havaneres i cremat. Cap al vespre, s’hi varen lluir “Els cantaires del Montgrí” i el restaurant Alba.

 

CATALUNYA

L’Espoli. El conseller Mas-Colell va presentar la balança de Catalunya amb l’Estat. Calcula que el 2010 els catalans van aportar 16.543 milions que no van tornar. Des del 1986 ja supera els 230.500 milions.

Economia escanyada. Mas-Colell calcula que si es permet un límit de dèficit de 2,1%, la retallada podria ser de 1.500 milions. Sospesa de prorrogar el pressupost tot l’any.

Llei Wert. La Consellera Rigau la rebutja, la comunitat educativa crida a la insubmissió, i el president Mas convoca una cimera en defensa del model català i fa una crida a la reacció ciutadana.

Més atacs al català. El Parlament aragonès inventa la llengua LAPAO a la Franja.

Cimera i Comissió pel dret a decidir. La cimera es va fer el dia 6, amb coincidència de CiU, ERC, ICV i CUP i dubtes del PSC. Navarro és frenat per Chacón mentre Rubalcaba el defensa i diu que treballa perquè Catalunya no marxi d’Espanya. El dia 8 el Parlament crea la Comissió del dret a decidir. El mateix dia que el Tribunal Constitucional suspenia la declaració de sobirania del Parlament de 23 de gener.

Llei de Consultes. Els partits favorables al dret a decidir van votar-hi a favor en bloc.

Un nou partit: Procés Constituent. Liderat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, és vist amb simpatia per uns, titllat de populista per altres.

Manifestacions de l’1 de maig. Assistència massiva a les manifestacions, tant a la convocada pels sindicats com a la manifestació alternativa, que varen seguir milers de persones darrere els lemes: “Ara ens toca a nosaltres”, “Ni UE, ni capitalisme: poder popular”.

Manifestacions per l’educació. El dia 9, contra les retallades i la reforma Wert.

Ús del català a les Diputacions de Girona i Lleida. El dia 15, al Parlament, el PSC va votar amb PP i C’s contra l’ús prioritari del català, però va prevaler el vot de CiU, ERC, ICV i CUP.

Cas Noureddine Ziani. Membre de la Fundació Nous Catalans, propera a CDC, acusat d’islamisme radical, és expulsat pel govern espanyol.

 

ESPANYA

Atac al català. El Govern espanyol aprova la llei Wert, contra l’educació en la llengua pròpia de Catalunya.

El Tribunal Constitucional suspèn la declaració de sobirania del Parlament català. Anul·la temporalment la declaració de Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà.

Aragó. El seu Parlament canvia el nom de ‘català’ per ‘LAPAO’ (Llengua Aragonesa Pròpia de l’Àrea Oriental). El català i l’aragonès deixen de ser reconeguts.

Cristina de Borbó. L’Audiència de Palma deixa sense efecte la seva imputació en el Cas Urdangarin.

Estisorada del govern Rajoy a la Llei de Dependència. Més de 1.000 milions, amb empobriment de moltes famílies i destrucció de treball en el tercer sector.

Escàndol Telemadrid. Compara Mas amb Hitler i Stalin. A Madrid, cap reacció contrària.

Blesa entra a la presó i en surt. L’expresident de Caja Madrid, condemnat per frau, surt amb fiança.

Límit del dèficit. Rajoy suggereix el repartiment asimètric. Els ‘barons’ del PP s’hi oposen.

Aznar-Rajoy. En entrevista per TV, Aznar no va donar suport a Rajoy, va reclamar un projecte i una actuació decidida, i no va defugir de tornar.

MÓN

El Banc Central Europeu rebaixa el tipus d’interès fins al 0,5% (mínim històric). L’objectiu és mirar d’impulsar l’economia europea, tocada per la recessió en països com Espanya. Posició contrària d’Alemanya.

Itàlia. Mor Giulio Andreotti als 94 anys. Durant mig segle va ser a primera línia política.

Bangla Desh. L’ensorrada de tallers tèxtils en males condicions ha causat més de 300 morts. És el cost de la roba barata.

Estats Units. Descobert el segrest de tres noies durant 10 anys a Cleveland, amb un naixement i diversos avortaments. Un enorme tornado causa prop de cent morts a Oklahoma.

Argentina. Mor a la presó el dictador Videla.


ESPORTS

17-notFutbol primera divisió. Champions: nova desfeta del Barça, cau al Camp Nou davant el Bayern de Munich per 0 – 3, i queda eliminat. Lliga: el Barça guanya la seva 22a., la quarta en cinc anys, i la primera amb Tito Vilanova. Copa del rei: el Madrid perd la final, es queda sense títols, i Mourinho plega.

Tennis taula. El CTT Torroella va retornar a la primera divisió en ser el campió del grup 5 de la segona divisió. Girona 2013: Sònia Badosa, campiona de la categoria de Primera. Categoria de Preferent: 1r Josep Ma. Gómez Planas, 2n Quim Creixell, 3r Jordi Ribas Xuclà. Campions per equips en la categoria de Primera (Creixell, Darder, Badosa). 3rs classificats en la categoria de Preferent (Creixell, Gómez, Ribas).

Camí de cavalls