Notícies

TORROELLA

La pedregada. A primera hora de la tarda del divendres 19 va caure sobre Torroella, i a tota la comarca, una intensa pedregada que va afectar la fruita dolça (sobretot poma), arròs, blat de moro, userda i horta. A més de Torroella els municipis més afectats van ser Ullà, Gualta, Pals, Serra, Fontanilles, Palau-Sator, la Tallada, Verges i Bellcaire. La seva violència va provocar grans danys. Unió de Pagesos valora la pèrdua en 8 milions d’euros.

Inauguració de l’Auditori Teatre Espai Ter. Finalitzades les últimes obres de condicionament, el diumenge 14, des de les 11 del matí, hi va haver portes obertes. A les 12 va tenir lloc la inauguració pel conseller de Cultura Ferran Mascarell. Després, l’Orquestra Empordanet de l’Escola Municipal de Música va fer una audició de música del renaixement, barroca, moderna i medieval.

Llars d’infants. L’equip de govern de CiU, LEST i PP va tombar el dijous 4  la moció que havien presentat ERC, UPM i Coet, conjuntament amb les AMPA de les dues escoles bressol, per demanar un esforç pressupostari que reduís les taxes.

II Curs de defensa personal femenina. Es va organitzar al gimnàs del Guillem el dijous 4 al vespre, a càrrec de l’Associació Torroellenca d’Akido Toshinkan.

Dolça Villalonga a la capella de Sant Antoni. El divendres 5 al vespre es va inaugurar l’exposició “Retrats” de l’artista torroellenca. Va valer la pena de visitar la capella i admirar més de cinquanta cares, algunes de ben conegudes, i el gat. En blanc i negre, en color, o amb lleugers traços acolorits que realcen el caràcter de cada rostre. Complementat amb el dibuix de besavis, avis, pare i mare.

El Missatger”, de Josep Fuster. Un públic molt nombrós, que va omplir a vessar l’auditori de can Quintana, va assistir el dissabte 6 al vespre a la presentació de la primera novel·la del nostre company de redacció d’Emporion. Varen parlar Maria Teresa Calabús, de la llibreria Cucut, l’alcalde de la vila Jordi Cordón i el directiu de Panini, empresa editora del llibre, Albert Bou. Després, Joan Surroca va fer el parlament de presentació, amb referències a l’estil (ritme dinàmic, suspense), a la temàtica (bruixeria, inquisició, aventura), a l’ambientació (segle XVII, itinerari amb conclusió a Torroella) i a les consideracions que duu aparellades (foscor, irracionalitat, maldat). L’autor va explicar el procés de creació de l’obra.

Donació de sang. El dissabte 6 l’Associació de Donants de Girona, representats a Torroella per l’infatigable Genís Baquer, va ser present un cop més, tot el dia, al Museu de la Mediterrània.

Festival I-Taca. El dissabte 6 a la nit es varen tancar els accessos a la plaça de la vila, on van actuar “La locomotora Negra + Big Mama”.

Festival de Flamenc al Cine Petit. Organitzat per El Olivo, va tenir lloc el diumenge 7 a la nit.

Foc bacterià a Torroella. Es va detectar un focus de foc bacterià que afectava quasi dues hectàrees de pomeres a la zona de la Gola. El Departament d’Agricultura va arrancar i destruir els arbres afectats per la plaga i els del seu entorn immediat, amb un perímetre de seguretat d’un quilòmetre de radi. Feia sis anys que no es tenia notícia de la plaga.

Nius de corriol camanegre. El Departament d’Agricultura i Medi Natural ha constatat la presència a la platja de la gola de diversos nius d’aquesta espècie d’au, amenaçada a Catalunya.

Somnis” de Laia Vaquer. El dijous 11 a la tarda es van presentar al Museu de la Mediterrània dues instal·lacions i un vídeo a on l’artista barcelonina fa una reflexió sobre el seu cos, flux d’emocions.

Revista “Gavarres”. El divendres 12 al vespre va presentar el núm. 23 al Museu de la Mediterrània. L’article “Terra de Músics” lliga amb Torroella i la sardana. Hi va haver tertúlia sobre els músics amb Eduard Font, Joan Calsina i Jordi Molina.

Josep Pla i l’invent de la Costa Brava”. David Viñas, l’autor, el va presentar a la Biblioteca el divendres 12 al vespre.

Cantaires del Montgrí. Varen presentar en concert el seu nou disc d’havaneres el divendres 12 a la nit a la plaça de la vila.

Rius per la llibertat, jornades per a un estat propi”. Del dia 12 al 14  va aplegar actes a moltes poblacions situades entre el Fluvià i el Ter, com Bellcaire, la Tallada, Verges, Jafre, fins a Camallera, Ventalló, Sant Jordi, Cervià de Ter, Viladasens, Colomers, Sant Miquel de Fluvià, Bàscara, Torroella de Fluvià o Vilaür.

Pilar Rahola, al Cucut. Al migdia del dissabte 13 va presentar el llibre “El carrer de l’embut”. La llibreria estava plena a vessar. Després d’un breu parlament de Ma. Teresa Calabús, l’autora va explicar la seva vocació literària i els trets principals de la novel·la, mig ficció mig real, on desfilen per Cadaquès, Barcelona i Cuba personatges com Dalí, Eugeni d’Ors, Lídia de Cadaqués, pistolers, anarquistes i emigrants.

Paisatges lents de Michael Kenna a Dunev Art. Inaugurada el dissabte 13 al vespre. Un fotògraf que ha viatjat buscant paisatges lents a tot el món, es presenta per primer cop a Catalunya. Fotografies que potencien el silenci per mitjà de la captura pacient.

Teatre al Cine Petit. El Recer va organitzar una sessió el dissabte 13 a la tarda, amb els “Apassionats d’Esparreguera”. El dissabte 20 a la nit Esperrucats de Gualta van presentar “Cosa Nostra”.

Teatre a la Capella de Sant Antoni. Teatre Musical del Montgrí hi va presentar el dissabte 13, el divendres 19 i el dissabte 20 al vespre “Els arbres, el foc, la pomera i el vellot. Qui la fa la paga”.

Penya Barcelonista. El dissabte 13 al vespre va fer al pati de can Quintana el sopar popular del soci.

Explotació forestal del Montgrí. L’Ajuntament ha tret a concurs l’explotació integral de les 500 Ha permeses al pla d’ordenació. Aquesta actuació permet regular la neteja forestal, llenya i pastures.

III Mostra de Cinema Etnològic. Al Museu de la Mediterrània el dijous 18 es va presentar “Vicenç Bou, el cantaire del Montgrí” i el documental italià “Oltre il Tempo. I ceri di Gubbio”. (versió original), el dijous 25 “Arròs de Pals, la identitat d’un poble”, d’Antoni Martí, i el dimecres 31 “Els Masos d’en Robert”, del nostre company a Emporion, Jordi Bellapart.

Música de taverna. També el dijous 18, i també al Museu de la Mediterrània, al vespre, hi va haver concert amb Els Tres de Ronda.

33è Festival de Torroella de Montgrí.

– El primer concert, el divendres 19 al vespre, va ser un gran esdeveniment, la inauguració de fet de l’Auditori Espai Ter (la oficial va ser el dia 14). Després de la presentació a Can Quintana, el públic va omplir l’Auditori. Va participar en aquest concert especial de música barroca: l’Orquestra del Festival, Acadèmia 1750, amb Núria Rial, soprano, i Xavier Sabata, contratenor, i Enrico Onofri director. Tots ells varen ser aplaudits llargament per la seva gran qualitat.

– El diumenge 21 en Concert familiar a l’Auditori, cinc músics dirigits pel saxofonista Llibert Fortuny varen presentar l’arranjament “Sona Bach”.

– El divendres 26 el Cor de la Catedral de Berlín va cantar a l’Església de Sant Genís. Música, cant i tot un espectacle de moviment. Cinc quarts sense interrupció de peces de Bach i una sèrie de Johann Rosenmüller, músic barroc alemany, clos amb un impressionant tema, Immortal Bach, del compositor noruec contemporani Knut Nysted (ara té 98 anys). Un llarg silenci abans d’una ovació immensa i convençuda.

– El diumenge 28 al vespre es va presentar una mirada diferent de la música clàssica per quatre grans artistes, “PaGAGnini”, a l’Espai Ter. Els moments més importants de la música clàssica, fusionats amb altres estils.

– El mateix diumenge 28 a la nit, també a l’Espai Ter, Uri Cane va presentar al piano els clàssics a ritme de jazz.

Nou projecte d’estació de busos. Es va presentar el dia 20. Previst l’inici el 2014.

Dibuixos” de Jan Baca a la capella de Sant Antoni (26 juliol – 12 agost). El divendres 26 al vespre es va inaugurar l’exposició de dibuixos de la vila i paisatges de l’entorn d’aquest artista, vinculat a la nostra població per motius familiars i personals. Cal destacar la dedicació de l’autor, un arquitecte que roba temps a la professió per dedicar-lo al dibuix. Ens plau particularment, perquè Jan Baca és soci, lector i propagandista d’Emporion des del primer dia, i més d’un cop hem fet ús d’algun seu dibuix en el disseny de la nostra revista. També hem de remarcar l’esforç realitzat per la llibreria Cucut, impulsora del catàleg, amb Maria Teresa Calabús al front, fent costat a l’Ajuntament perquè aquesta exhibició fos possible.

Festa de la Bolleria. Es va fer el diumenge 28.

Festival Flamenc. El va organitzar l’Associació El Olivo el diumenge 28 al pati de Can Quintana.


L’ESTARTIT

EMD. L’entitat municipal descentralitzada de l’Estartit ja té l’informe econòmic enllestit. L’equip de govern preveu portar-lo al ple de setembre.

Banderes Q de qualitat turística. Les han aconseguides la Platja Gran i l’Estació Nàutica.

Tallers infantils, amb La Xarranca. L’Àrea de Turisme els va organitzar al Mini Beach Club les tardes del dimecres 3, divendres 5, dimecres 10, dimecres 17, divendres 19, dimecres 24, divendres 26 dimecres 31.

Grup Country l’Estartit. Va actuar a les Terrasses Port el dijous 4 a la nit.

Ofegat a la platja. Un home francès de 67 anys va morir ofegat el dissabte 6, malgrat els esforços del sistema d’emergències mèdiques.

Shopping Weekend. El cap de setmana dels dies 5 a 7 i el dissabte 20 el van organitzar les botigues amb la col·laboració de l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes.

Els Beatles i la censura franquista”. Es va inaugurar aquesta exposició el dissabte 6 a la tarda, de cara al “Beatles Weekend” dels dies 11 a 14 d’aquest mateix mes. Ramon Moreno va presentar el disc “Beatling” i el llibre “Escritos en las paredes. Indignados de mayo del 68 al 15 M”, de Nil Ventós.

Cantada d’havaneres. L’Associació Nàutica Llevantina la va organitzar el dissabte 6, a càrrec del grup Terra Endins, a la plaça Llevantina.

Festa de Sant Cristòfol. L’Associació de Tir Olímpic va organitzar el diumenge 7 al matí la trobada de cotxes clàssics a la platja, al costat de la plaça Llevantina.

Esbart Rocasagna. Va oferir una exhibició de danses tradicionals el diumenge 7 a la nit a la plaça de l’Església.

Cinema al carrer. El dimarts 9 a la nit es va projectar “La vida de Pi” i el dimarts 23  “Brave” a la plaça de la Llevantina.

Beatles Weekend

– Va començar el dijous 11 a la nit amb un Concert Beatles de Nil Torres a les Terrasses del Port.

– El divendres 12 nit la Sala Mariscal va oferir un Concert amb The Esparracats Heart Club Band.

– El dissabte 13. A la tarda, als jardins del restaurant Robert hi va haver tertúlia, presentació de llibres de Joan Corominas i Federico Navarro. A la sala d’actes del Consell Municipal es va presentar l’exposició de Magí Crusells, el disc “Beating” editat pel Beatles Weekend 2013 i es va lliurar el III Premi Beatlemaníac a la revista “Enderrock”. Al vespre es va fer la Cercavila de la Marxing Band de l’Escola Municipal de Música. A la nit hi va haver Concert de The Esparracats, Heart Club Band i Los Escarabajos a la plaça de la Llevantina.

– Finalment, el diumenge 14 al vespre a la plaça de l’Oficina de Turisme va tenir lloc el taller familiar “El Petit Beatle” amb La Xarranca i hi va actuar la Combo Little Beatles. A la nit, a la plaça de l’Església es va fer un Concert Beatling BW Tribut.

Mulla’t per l’esclerosi múltiple”. Venda de material solidari. Es va fer durant tot el diumenge 14.

Cor Anselm Viola. El dilluns 15 al vespre va fer un Concert a l’Església de Santa Anna: “Lluís Llach al cor”.

Mare de Déu del Carme

El dimarts 16, diada del Carme, al matí, es va fer a l’Església de Santa Anna la Missa Solemne amb acompanyament de música per la Cobla Foment del Montgrí. A migdia la Cobla va oferir una Audició de Sardanes a la plaça de l’Església. A la tarda, al Consell Comarcal, Miquel Sacanell va presentar l’exposició “La llongada. La pesca artesanal a l’Estartit”, i es  va fer la tradicional Processó marinera, amb la mare de Déu del Carme passejada en barca pels carrers i al port de la població. Al vespre novament la Cobla Foment del Montgrí va oferir una Audició de Sardanes a la plaça de l’Església. A la nit, a la plaça Llevantina, hi va haver Concert de música popular i ball amb l’Orquestra Montecarlo.

Aeròbic i Pilates. Els va organitzar l’Àrea de Turisme, els dimecres 17, 24 i 31 i els dilluns 22 i 29 al vespre (aeròbic), i els dijous 18 i 25 i els dimarts 23 i 30 al matí (pilates), a la plaça Llevantina.

J. N. Band Blues. Va actuar a les Terrasses Port l’Estartit el dijous 18 a la nit.

Balls populars. El divendres 19 hi va haver balls de saló, rock n’roll, zumba, country.

Campings afectats per la pedregada. Com en tot el Baix Ter, l’Estartit va sofrir els efectes de la pedregada del divendres 19, que va afectar els càmpings, i una cinquantena de campistes es varen haver d’allotjar al pavelló.

Futbol platja femení. El dissabte 20, el va organitzar tot els dia la UE Estartit a prop de la Gola.

XVI Trobada Gegantera. La colla Xiscu i Remei varen recórrer els carrers Coral, Av. Roma, Montgó, passeig Marítim.

Màgia. David el Mag va fer el seu espectacle el diumenge 21 a la plaça de l’Església.

Concert a l’Església. Organitzat per l’Àrea de Turisme, es va fer el dimecres 24 a la nit amb l’Orquesta de Cambra de l’Empordà.

Tutti Veus. Va actuar a les Terrasses Port el dijous 25 a la nit.

Festa Major. El divendres 26 es va celebrar Santa Anna amb un seguit d’actes.

  – Al matí, Missa solemne, amb la cobla “Foment del Montgrí”.

  – A migdia, sardanes a la plaça de l’Església, cobla “Foment del Montgrí”.

  – Al vespre, també sardanes a la plaça de l’Església, cobla “Foment del Montgrí”.

  – A la nit, ball de Festa Major a la plaça Llevantina, amb “El Tren de la Costa”.

  – Tot el dia, Fira d’Artesania al passeig Marítim i plaça de l’Església.

VI Circuit Beach Volley Costa Brava. Va tenir lloc tot el dissabte 27 a la platja de la Pineda.

Futbol Platja. El dissabte 27 es va fer el Torneig The Salats 2013 al costat de l’espigó.

Swim&Swim Costa Brava. El dissabte 27 al vespre, a la plaça de l’Església, hi va fer exhibició Lindy Hop, organitzada per Windy Hoppers.

XXXVI Cantada d’havaneres i cremat. La va organitzar la Penya Barcelonista el dissabte 27 a la nit a la plaça de la Llevantina.

47a Travessa nedant a Illes Medes. Va tenir lloc el matí del diumenge 28, a la platgeta del Port.

Grup Montgrí Dansa.  El diumenge 28 a la nit va oferir danses tradicionals a la plaça de l’Església.

Festival de Torroella, Off l’Estartit. El dimarts 30 a la plaça Llevantina, l’Orchestra Fireluche, grup de la Cellera de Ter, va oferir la música del seu nou disc “Tants caps tants joguets”.


CATALUNYA

Concert per la Llibertat. El dissabte 29 de juny 90.000 persones varen reclamar al Camp del Barça que Catalunya celebri la consulta el 2014.

Comissió del dret a decidir. El Parlament la va constituir el dijous 4 de juliol, sota la presidència de Núria de Gispert.

Proposta federal del PSOE. Consens amb la direcció del PSC, amb desacord del sector catalanista.

Artur Mas al Brasil. El president hi fa una visita de caire eminentment econòmic, acompanyat d’una missió de 60 empreses.

Cas Palau de la Música. La instrucció del jutge indica que Convergència Democràtica hauria rebut 5 milions d’euros com a pagament de comissions per adjudicació d’obra pública.

Teresa Forcades. Repercussió mediàtica a l’estranger (portada a The Guardian). De moment no pensa a fundar un partit ni presentar-se a eleccions.

Desocupació. Segons l’EPA (Enquesta de Població Activa), el nombre de desocupats a finals de juny a Catalunya va quedar en 873.000 persones (23,85%).

Consell Assessor per a la Transició Nacional. Creat el 12 de febrer, presidit per Carles Viver i Pi-Sunyer, va emetre informe el dijous 25. Legitima accions pròpies si l’Estat tanca totes les portes.

Carta de Mas a Rajoy per la consulta. El divendres 26 el president Mas va trametre al president del govern central la carta per formalitzar la petició de celebració de la consulta al poble català, en el termini més breu possible. Acompanya l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional.


ESPANYA

Accident ferroviari gravíssim a Galícia. El més greu a Espanya en 40 anys: uns 80 morts en descarrilar un tren Madrid-Ferrol que anava indegudament a 190 km/h.

Atur rècord. Els valors màxims han passat de 9% el 2007 a més del 27% el 2013, amb més de 6 milions d’aturats. Millora a final de juny, però un 3,2% més d’aturats que un any enrere: 4.760.000.

Magdalena Álvarez, exministra del PSOE, imputada. La jutja la crida a declarar pels ERO irregulars d’Andalusia quan era consellera del govern de Chaves. Griñán, president de la Junta, se’n desentén.

Proposta federal del PSOE. El dissabte 6 a Granada els barons del partit aproven una reforma federal de la Constitució. No s’hi esmenta el terme nació ni el dret a decidir.

El PP i Bárcenas. Degoteig d’informacions al diari “El Mundo”, Bárcenas empresonat i Rajoy en un mal pas: si no donava explicacions al Congrés, Rubalcaba disposat a presentar moció de censura. La premsa internacional pressionà Rajoy, que finalment decidí parlar.

Imparcialitat en dubte. Es coneix que el president del Tribunal Constitucional havia estat militant del PP.

Catalans de merda”. Cessat pel ministre Margallo el director adjunt de “Marca España” en escriure-ho al twitter per la xiulada a l’himne espanyol als Mundials de Natació.

València. La fiscalia vol tornar a investigar l’accident del metro de l’any 2006 (43 morts i 47 ferits).

Balears. El Suprem rebaixa de sis anys a nou mesos la condemna de Matas (PP) i li evita la presó. Maria Antònia Munar (Unió Mallorquina) empresonada.

Incendi molt extens i violent a Andratx.


MÓN

Espies de les telecomunicacions. Edward Snowden, exagent de la CIA, descobreix espionatge massiu els EUA que recorda mètodes de la guerra freda. Snowden perseguit, es refugia a Moscou.

Egipte. Després de pressió popular i manifestacions contra el govern, l’exèrcit egipci aparta el president islamista Mursi del poder. Revoltes a favor del president deposat.

Bèlgica. El rei Albert II abdica en el seu fill Felip.

Evo Morales “segrestat”. L’avió del president de Bolivia retingut a Viena, i amb problemes per sobrevolar Europa. Es sospitava que hi anés l’exespia Snowden, cercat pels EUA.

El Papa al Brasil. Entre moltes altres activitats, visita una favela, llança un missatge contra la corrupció i fa una crida per la justícia social.


ESPORTS

Muntanya. El campió català de 25 anys, Kilian Jornet, bat el rècord d’ascensió al Mont Blanc des de Chamonix (4.810 metros) en efectuar la pujada i baixada en 4 hores, 57 minuts i 40 segons.

Tennis. Victòria històrica de l’escocès Andy Murray a Wimbledon, on no guanyava cap britànic des de 1936.

Ciclisme. El vallesà Purito Rodríguez tercer al Tour de França. En dos anys ha pujat al podi al Giro, la Vuelta i el Tour.

Mundials de Natació a Barcelona. Bona collita de Medalles (3 plata, 4 bronze) d’Ona Carbonell i companyes de l’equip espanyol de natació sincronitzada format per catalanes en bona part, enfront de xineses i russes.

Futbol

 – Barça: Guardiola – Rosell – Vilanova. Garbuix de declaracions i contradeclaracions

 – Tito Vilanova renuncia per la seva malaltia. El substitueix l’argentí Tata Martino.

 – Final de la Copa Confederacions. Brasil 3 – Espanya 0. Neymar, el nou jugador brasiler del Barça, el millor del torneig.