Notícies

TORROELLA

Vicenç Pagès Jordà, premi Sant Jordi amb “Dies de frontera”. L’escriptor figuerenc, veí de Torroella, va guanyar el premi Sant Jordi el divendres 13 en la 63a. Nit de Santa Llúcia d’Omnium Cultural d’aquest any.
El mes de setembre passat Emporion va publicar “Aikido a Torroella”, de Vicenç Pagès. El premi representa doncs per a nosaltres una doble satisfacció, perquè veiem l’escriptor com a torroellenc i com a col·laborador d’Emporion. Enhorabona!

Al·legacions a l’EMD de l’Estartit. Dins del termini (límit 20 de desembre), ERC va presentar vuit al·legacions, basades en la qualitat dels serveis; recursos; circumstàncies geogràfiques, històriques i socioeconòmiques; eficiència; normativa legal; personal i retribucions; fons d’art; i límits. En conseqüència, planteja desestimar la proposta de creació, o subsidiàriament pel que fa als límits,  atendre’s al Pla del 2002 que fixa els del nucli de l’Estartit i els del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, de dues reserves naturals parcials i d’una reserva natural integral.
També UPM va presentar al·legacions en termes semblants.

Segon dia de la Fira. El diumenge 1 varen continuar els actes de la Fira de Sant Andreu, la XIII Fira en el record, 1714, la Festa dels Cavalls i dels Carruatges, els Tallers infantils, el Mercat d’artesans, i els de Vehicles nous i de segona mà i de Maquinària agrícola. Es varen lliurar els premis del XVI Campionat de Catalunya de coloms de raça, i es va fer el XXII Concurs de Gossos d’Atura. Es va fer el
Gran recapte d‘aliments i la Cercavila pels carrers amb els Grallers del Montgrí, els Gegants, els Capgrossos i les Xatis.

Aigua tèrbola. Per una avaria, el cap de setmana llarg dels dies 6 al 8 l’aigua de la vila va aparèixer tèrbola i es varen fer purgues per a la renovació en finals de canonades.

Exposició Fargnoli. A la casa Galibern es va organitzar aquest mateix diumenge 1 al migdia una visita guiada a l’exposició “Valentí Fargnoli 1885-1944. Fotografies de la Col·lecció Mascort”, amb la comissària de l’exposició Marta Grassot.

Marc Heredia. Joventuts Musicals va organitzar aquest nou concert Xarxa 2013-14 al Cine Petit el diumenge 8 a la tarda.

Les Chants de Thau. El dissabte 7 al vespre aquest cor mixt rossellonès, d’unes 60 persones, va cantar a l’església de Sant Genís 15 peces de nadales populars i cançó clàssica. Destaquem “El cant dels ocells”, el Sanctus de la “Misa Criolla”, el Sanctus del “Requiem” de Faure o l’Al·leluia del “Messies” de Haendel.

I Photocall d’Ingrid Moda. Durant tot el diumenge 1, les persones que es van adreçar a la botiga vestides de roba Ingrid Moda, i van participar d’una sessió de fotos al mateix carrer, van poder participar d’un sorteig que es va fer al vespre. Van ser 18 les afortunades i premiades.

Consell de Barri del Nucli Antic. Va tenir lloc a l’Auditori de can Quintana el dijous 5 al vespre.

Nit del Drac. Els Amics del Gegants i dels Capgrossos varen organitzar el dissabte 7 a la nit un Concert amb Els Catarres, Strombres i DJ Sergi Vila a la carpa de la Fira, a l’Espai Ter. Els diners recaptats ajuden a finançar la figura del Drac de la vila, estrenada l’abril passat.

Consell de Barri del carrer de Figueres i entorn. Es va fer a l’Auditori de can Quintana el dilluns 9 al vespre.

Pro Marató de TV3. David el Mag i el Mag Sergi van fer un espectacle de màgia al Cine Petit a benefici de la Marató solidària de TV3.

Proses per la llibertat de la nació”. El divendres 13 l’editorial Gregal, amb suport de la llibreria Cucut va presentar al Museu de la Mediterrània el llibre d’aquest títol de l’escriptor i periodista Josep-Maria Puigjaner. Va presentar l’autor el nostre company de redacció d’Emporion Jaume Bassa.

Exposició sobre Vicenç Bou. El dissabte 14 al vespre el Museu de la Mediterrània va organitzar una visita guiada.

Alimentació Conscient i Saludable. El mateix dissabte 14 al vespre l’Associació Contra el Càncer va organitzar una xerrada sobre aquest tema a casa Pastors.

I Camí d’Empúries. Gent del Ter va fer per l’antiga calçada romana el camí “d’Empúries a Palau”.

Consell de Barri de la Creu de la Rutlla i entorn. Es va fer a l’Auditori de can Quintana el dilluns 16 al vespre.

Vídeo conferència amb l’escriptora Tina Vallès. Es va fer lectura dels seus contes el dimecres 18, a casa Pastors, organitzat per Les Xibeques del Cau.

Taller de manualitats. La Biblioteca el va organitzar el dijous 19 a la tarda.

Glosada al pessebre. La van fer al voltant del pessebre del Museu els alumnes de l’IES Montgrí el dijous 19 al vespre, amb la cançó improvisada i la presència de Mireia Mena, glosadora de l’Empordà.

Origen Tambakunda” i parelles lingüístiques. El dijous 19 a la tarda, organitzat amb l’Oficina de Català de Torroella, es van presentar al Cucut el llibre de Mariona Masferrer i les parelles lingüístiques 2013-2014 com a experiència per al coneixement mutu amb els nostres veïns nouvinguts.

Consell de Barri de la zona nord. Es va fer a l’Auditori de can Quintana el dijous 19 al vespre.

Les Nadales del Guillem de Montgrí. Aquesta escola va organitzar una cantada el divendres 20 al matí pels carrers de la vila i a plaça.

Artesania i manualitats. L’exposició, que es va fer a la Capella de Sant Antoni, es va inaugurar el divendres 20 al vespre.

II Torneig de Nadal d’escacs juvenil. El dissabte 14 a la tarda es va fer a casa Pastors, amb una participació de 24 nens i nenes d’entre 7 i 13 anys. Enguany els guanyadors han sigut: 1r classificat, Adrià Verderguer; 2n classificat, Roger Danés; 3r classificat, Arnau Puig i millor classificat sota10, Arnau Gusó.

Lucas Martínez & Fèlix Rossi. El concert de Xarxa 2013-14, organitzat per Joventuts Musicals, es va fer el dissabte 21 a la tarda a La Sala.

Al tancament d’aquest número, que hem hagut d’anticipar per les festes de Nadal i Cap d’Any, es preveien les activitats següents:

Temps i Llegenda” del Grup Montgrí Dansa. L’Auditori Teatre Espai Ter acull novament el dissabte 21 a la nit, dins de la programació “Harmonies”, aquest espectacle extraordinari, fresc i dinàmic, de música i dansa catalana actual.

El naixement de la maga Duna. També dins la programació “Harmonies” el diumenge 22 a la tarda es presenta a l’Auditori de l’Espai Ter. L’art, la màgia i la música de la vila van fer la maga Duna de les aigües, sorres, argiles i roques del nostre entorn.

Nadales i violoncels. L’Escola Municipal de Música organitza un petit concert a la plaça de la Vila, el dia 24, vigília de Nadal, al migdia.

Cagatió. També el dia 24, a la tarda, a la plaça de la Vila, es fa aquest festeig popular, organitzat per l’Ajuntament.

Un món de Nadales. Un cop més, dins la programació “Harmonies”, el dijous 26, dia de Sant Esteve, al vespre, es presenta a l’Auditori de l’Espai Ter un viatge musical per les tradicions del nostre país i del món, dirigit per Maria José Toledano, a benefici de la Marató de TV3.

Productes ecològics Món Empordà. Es fa a la plaça del peix el dissabte 28 al matí.

Concert de Nadales. Coral del Recer el mateix dissabte 28 a la tarda al Cine Petit.

L’Home dels Nassos. No falta a la seva festa anyal amb la mainada a la plaça de la Vila el matí del dimarts 31.

III Cursa dels Nassos. I ja com una tradició, la tarda del mateix dimarts 31 s’ inicia a la plaça de Fora Portal la tercera Cursa dels Nassos, pels que s’hi havien apuntat, organitzada per CAT i l’Ajuntament.

Quines. Una altra tradició del temps de Nadal. N’hi ha en diferents llocs i dies.


L’ESTARTIT

EMD. Com hem explicat a les notícies de Torroella, els grups de l’oposició del municipi van presentar les seves al·legacions i varen fer una proposta de nous límits.

El passeig del Molinet. Varen començar les obres amb un sanejament de roques inestables. Es preveu per Setmana Santa l’accés lliure de vianants a la zona del passeig.

Enllumenat públic. L’Ajuntament va fer actuacions al Mas Pinell i al passeig de l’Estartit per reduir el consum i la contaminació lumínica.

Quatre vies per la independència”. El dijous 5 la llibreria Elias va presentar al Consell Municipal el llibre d’aquest títol del periodista Martí Anglada.

Festa Major de Santa Llúcia. Va tenir lloc els dies diumenge 8 a diumenge 15. Es varen fer les celebracions tradicionals, i en concret aquest any les principals activitats van ser: diumenge 8: Espectacle Circ Màgic. – dijous 12: a la tarda, Inauguració de la Mostra d’Art, Inauguració de l’Exposició “10 anys de Consell Municipal”, Presentació del Llibre de la Festa; i a la nit, Concert de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. – divendres 13, Festa de Santa Llúcia: Missa Solemne al matí; al migdia Pregó, seguit de vermut popular i sardanes; al vespre Cafè Concert i Ball. – dissabte 14: al matí Animació a càrrec de David el Mag; al migdia Ballada de Gegants amb l’Associació de Tambors del Baix Ter, seguida de l’actuació de l’Agrupació Sardanista Continuïtat; a la tarda Quina Solidària a favor de la Marató de TV3; i al vespre Sopar Popular, amb The Salats. – diumenge 15: Missa de celebració de l’homenatge als vells, i després el Concert de migdia amb l’orquestra Empordanet, seguit del Dinar de Germanor, Homenatge als vells; i a la tarda, a la sala polivalent, els Penjadets van representar “Les set cabretes i el llop” i els Penjats van estrenar “Ens ha caigut la sogra”.

Taller de manualitats. La Biblioteca el va organitzar el dimecres 18 a la tarda.

Nadales de l’Escola Portitxol. Els nens i nenes varen cantar pels carrers i a la plaça de l’Església.

Festa Nadalenca. L’organitza l’Associació dels Reis de l’Estartit el dissabte 21 al vespre a la plaça de l’Església.

Quines. N’hi ha diferents dies del temps de Nadal a la Sala Polivalent.


CATALUNYA

Vacuna contra l’Alzheimer. Aquest gener es començarà a provar en humans una vacuna contra l’Alzheimer. Grífols i la fundació ACE l’han desenvolupada, i ja ha estat provada en animals amb bons resultats.

PSOE i PSC pel federalisme. El diumenge dia 1 Rubalcaba i Navarro varen defensar de nou a Barcelona la solució federal per a l’encaix de Catalunya a Espanya.

La pregunta de la consulta. El dijous 12 Artur Mas va anunciar el text de la pregunta doble: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?” i si la resposta és sí, “Vol que aquest Estat sigui independent?”. Acompanyaven Mas els dirigents de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. La data prevista, el 9 de novembre del 2014. El govern central i els dirigents del PP, PSOE, C’s i PSC s’hi van oposar frontalment.

Pressupostos i ERC. Encarats a final d’any, ERC no es comprometia amb els pressupostos del govern de Mas, per forçar una pregunta que inclogués la independència.

Espanya contra Catalunya”. Sota aquest títol es va celebrar els dies 13 i 14 un seminari històric a l’Institut d’Estudis Catalans. PP, UPD i C’s van afirmar que podia ser delicte d’incitació a l’odi, i el van portar al fiscal.

Entrevista a Mas a TV3. El president Mas va dir el dilluns 16, en una entrevista televisada, que l’Estat no podrà evitar la consulta, llevat que prohibeixi les eleccions catalanes, que ell optava personalment pel doble SI, i que un nou Estat ha de ser el camí de la millora del benestar.

El PP i C’s contra els pressupostos. El dimecres 18 en retarden l’aprovació perquè consideren inconstitucional la partida de la consulta.

ESPANYA

Divendres 6, 35è aniversari de la Constitució Espanyola. Rajoy va dir que admet una reforma del text però només si serveix per unir, no per dividir, i amb un consens molt ampli, i Rubalcaba emplaçava a parlar-ne convençut que hi haurà “consensos”.

El govern central i la consulta. El dilluns 2 el president del Partit Liberal Europeu va aconsellar a Rajoy que, per sentit democràtic, hauria de permetre als catalans una consulta sobiranista, el diumenge 8 Rajoy va dir en una entrevista a diaris internacionals que no vol, però tampoc no pot, autoritzar un referèndum, el dijous 12 tot el govern es va manifestar en contra de les preguntes per l’estat propi i la independència.

No es farà Eurovegas. En no tenir garantides les condicions econòmiques i legislatives que exigia per ubicar-se a Madrid, el promotor ha desistit de fer la gran inversió immobiliària i del joc.

El preu de l’electricitat. El dia 19 el ministre d’Indústria, Energia i Turisme va suggerir manipulació en la subhasta que disparava el preu de la llum un 11% i va deixar l’increment en suspens.


MÓN

Sud-Àfrica. El dijous 5 va morir als 95 anys el primer president negre, Nelson Mandela, Premi Nobel de la Pau, que va passar 27 anys a la presó i va acabar amb la divisió racista.

Ucraïna. Manifestacions contra el govern pel seu allunyament de l’adhesió a la Unió Europea i el seu acostament a Rússia. El diumenge 8 a Kíev milers d’opositors amb banderes d’Europa demanen eleccions i tomben una estàtua de Lenin.

Síria. Continuen els enfrontaments i es denuncien per totes dues bandes desaparicions, execucions sumàries i tortures.

Mil milions d’estrelles. El dijous 19 l’Agència Espacial Europea va llançar a l’espai el telescopi Gaia, que informarà sobre brillantor, distància i moviment de mil milions d’estrelles en cinc anys.


ESPORTS

Futbol. Al sorteig dels vuitens de la Champions, duel estrella Manchester City-Barça, el Bayern jugarà contra l’Arsenal i el Madrid contra el Schalke.

A la Copa d’Espanya es classifiquen a vuitens el Barça i l’Espanyol.