“PERLES” que PARLEN… soles: segona part

Es presenta una segona part de frases textuals, on en algunes d’elles com assenyalàvem  ja en la seva primera entrega  s’insinuen com a veritables “perles que parlen…  soles”.

Els epigrames vénen recollits a partir de la revisió de diverses publicacions, aparegudes entre els mesos de novembre i desembre de 2012, i que reflecteixen en part el batec d’uns moments cívics excepcionals. Les frases també s’intercalen amb algunes màximes o sentències extretes de lectures personals fetes en les mateixes dates.

“Espanya i Catalunya no s’entenen i no s’entendran mai. Ens tracten com si fóssim una colònia. Fa temps que aquí s’hauria d’haver fet el pas… ”
Antoni Vila Casas
, mecenes, col·leccionista d’art

“El Consell Escolar de Catalunya  rebutja de manera unànime l’actual avantprojecte de llei orgànica de millora de la qualitat de l’educació i en demana la retirada o, si s’escau, la seva substitució per a una nova redacció d’acord amb el que disposen l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’educació de Catalunya.”
Consell Escolar de Catalunya
, Palau de la Generalitat, 12 de desembre de 2012

“Pondrá el mayor cuydado en introducir la lengua castellana, a cuyo fin dará las providencias más templadas y disimuladas para que se consiga el efecto, sin que se note el cuidado.”
José Rodrigo Villalpando,  fiscal del Consejo de Castilla,  instruccions als corregidors de Catalunya per a imposar el castellà en substitució del català (any 1716)

“El carácter de cada región será respetado, pero sin perjuicio para la unidad nacional, que la queremos absoluta, con una sola lengua, el castellano, y una sola personalidad, la española.”
Llei de 9 d’abril de 1938,  que aboleix l’Estatut de Catalunya i prohibeix el català

“A Espanya, en tot el debat, es veu una crispació, gairebé un odi, impensable al Regne Unit.”
Paul Preston
(Liverpool, 1945, historiador)

“Faré cas dels estoics i practicaré la indiferència davant de l’atac del neci.”
Francesc Torralba
, Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull

“L’única por real que hi ha a Espanya és que els catalans votin i que els deixin amb ‛un democràtic pam de nas.’”
Toni Brossa
, periodista

“Ha arribat l’hora de girar full, entomar els resultats i  procedir a fer allò pel que més d’un milió de persones van votar CiU i prop de mig milió ERC, que era senzillament impulsar i convocar un referèndum, i com més aviat millor.”
Sergi Sol,
periodista

[…] Em fa vergonya pensar que aquesta terra meva produeix tants imbècils per centímetre quadrat. Va ser un clamor, havies perdut les eleccions. Mentida, les havies guanyades, talment el que tenia més escons no arribava a la meitat dels teus, però amb escons o sense els pollastrets de vuit rals t’han picotejat sense compassió ni respecte. He patit per tu, te les han dit totes i de com més males en deien més gran feien la teva persona no ja com a home de cada dia, sinó com a polític. Estic per dir que en aquest merder de xafarderies, callant i apesarat, tu ets l’únic camí. Tu ets l’únic camí. I que callin les granotes dels bassals de mala pluja. T’han bastonejat, amb el que diuen els diaris d’enllà, no cal fer-ne cabal i espero que el seny català que tenen alguns dels polítics, benauradament, se’ls imposi per trobar una terra lliure que no serà el cel de les oques, arrossegarà els nostres defectes de segles, però almenys serem a casa.”
Josep M. Ballarín
, capellà i escriptor, “Carta al president Mas” (8 de desembre de 2012)

“No volem que ens governin bé des de Madrid: volem que deixin de governar-nos!”
Enric Prat de la Riba
, primer president de la Mancomunitat de Catalunya (1870-1917)

“El segle XII, Catalunya tenia trets d’estat independent.”
Thomas N. Bisson,
Nova York, 1931, historiador expert en l’edat mitjana

 “Com poden parlar de federalisme si no n’hi ha, a Espanya? Amb qui s’hauran d’entendre?”
Josep Ramoneda
, escriptor, filòsof i periodista

“El pitjor de tot és tocar fons i no ser-ne conscient.”
Laia Bonet,
 política del  PSC

 “Si no aconsegueixes desenvolupar tota la teva intel·ligència, sempre et queda l’opció de fer-te polític.”
GK Chesterton
, escriptor britànic (1874-1936)

“Espanya és un pèssim negoci per a Catalunya. Ens espolia, ens oprimeix, ens empobreix, ens nega la nostra identitat i la nostra cultura i ens insulta; per això, el camí és clar. Millor ser lliures.”
“Si el que aquesta dreta extrema proespanyola diu dels catalans fos dit contra els jueus, seria un delicte de racisme i xenofòbia que jutjaria el Tribunal de l’Haia.”
Josep Maria Solé i Sabaté
, catedràtic d’història contemporània a la UAB

“Les invocacions demagògiques o mentideres del nazisme suposen, en els països civilitzats, la desqualificació automàtica de qui els profereix. Aquí són el recurs escènic predilecte d’uns politicastres entestats a representar eternament ‘Los cuernos de don Friolera’.”
Sebastià Alzamora
, escriptor i poeta

“Els feixistes del present comparen amb el nazisme tot allò que odien de la democràcia.”
Ireneu Aymí

“Un PP que no ha condemnat la sanguinària dictadura franquista, que manté i subvenciona la fundació Francisco Franco i dóna ascensos de militars colpistes del 23-F.”
Francesc Sanuy,
advocat

“No ens podem entendre; el tarannà que domina ara Espanya és l’impositiu,  prepotent i unitarista.”
Isona Passola
, productora, guionista i directora de cinema

“Resulta flagrant el contrast entre les cultures polítiques britànica i espanyola en termes de democràcia, modernitat, drets i respecte al pluralisme intern. Mentre els escocesos preparen el referèndum en els propers dos anys i debaten els pros i els contres de cada posició, a Catalunya la principal tasca és assegurar la realització de la consulta, atesa l’hostilitat del marc constitucional espanyol.”
Ferran Requejo
, catedràtic de Ciència Política de la UPF

“Cap ni un dels intel·lectuals espanyols i adherits que heu signat el manifest d’‘El País’ heu alçat mai la veu per condemnar els militars que amenaçaven Catalunya, ni per contradir el discurs de la por que els vostres partits esbomben com a ‘última ràtio’ del matrimoni forçat que ens anul·la.”
Joan Ramon Resina
, professor de la Universitat Standford

“Els dos milions de catalans que han vingut d’Espanya són la Catalunya real –A. Sánchez Camacho. Em pensava que n’érem tots, de catalans. Pel que sembla, si has nascut a Catalunya ets irreal.”
Joan Tharrats
, dibuixant

 “A Espanya més val ser gai que català; sento enveja dels homosexuals perquè han estat respectats pel Tribunal Constitucional. A Espanya es pot canviar de sexe però no de nacionalitat.”
Joel Joan
, actor i director de cinema

“Tot passa segons necessitat; la necessitat és destí, justícia, providència i artífex del cosmos.”
Parmènides de Vèlia
, filòsof grec (570 aC-475 aC)

“Si vols canviar el món, canvia’t a tu mateix.”
Mahatma Gandhi,  
pensador i polític indi (1869-1948)

“Tota realitat ve precedida per un somni.”
Ernst Bloch,
filòsof alemany marxista (1885-1997)

“L’home no és sinó la baula perduda entre el simi primitiu i l’ésser civilitzat.”
Stanley Kubrick
, director de cinema americà (1928-1999)

“Crec que un principi fonamental de la innovació és aprendre de l’error. L’innovador experimenta i aprèn dels resultats dels experiments. Sense això, la vida es converteix en una rutina monòtona i avorridíssima que no val gaire la pena.”
Ferran Adrià
, prestigiós i innovador cuiner

“Negar un fet és el més fàcil del món. Molta gent ho fa, però el fet continua sent un fet.”
Isaac Asimov
, escriptor d’origen rus (1920-1992)