Sumaríssim 70143

Jordi Colomí Massanes acaba de presentar un llibre (Sumaríssim, 70143) en el qual posa al descobert uns fets que afecten molt directament el seu entorn familiar, concretament el seu avi Francesc Massanes i Agustí, que fou alcalde republicà al municipi de Foixà durant els tres anys de guerra civil espanyola i que va ser destituït del càrrec a l’entrar les forces franquistes en aquest poble. Va ser empresonat, sotmès a un judici sumaríssim i finalment afusellat a Girona el dia 7 de novembre de 1941.

D’aquest fet, com de molts altres casos similars, no se n’havia parlat gaire. Fins i tot algú podia pensar que restaven en l’oblit. La majoria de famílies afectades guardaven un profund silenci sobre uns records que, sense voler perdre’ls de la memòria, els portaven a rememorar uns fets terriblement tràgics. Emmagatzemaven  tant de dolor, tanta por, tanta ràbia, que preferien passar per alt aquests amargs moments de la seva vida, sempre amb la por que poguessin tornar a passar.

Ara Jordi Colomí ha trencat aquest silenci. Ho ha fet amb rigor i valentia. Sense falses demagògies i mitges veritats. S’ha assegurat d’aportar evidències del que va succeir i amb tota claredat ha donat noms i cognoms als responsables dels fets, tant dels que van fomentar represàlies presentant denúncies com dels que no van escatimar esforços per salvar la vida a Francesc Massanes fins al darrer moment.

Francesc Massanes era un home bo. Estava ficat en política per servir el seu poble i la seva gent. A les acaballes de la contesa militar, veient el que estava succeint en altres indrets  on alcaldes i membres de consistoris eren represaliats, alguns amb sentència de mort, la seva família li va aconsellar que marxés, que s’exiliés d’aquest país cap a França, cosa que en aquells moments estaven fent tants i tants republicans, però ell estava convençut dels seus principis. No li havia de passar res perquè no havia fet cap mal, ans al contrari, els primers dies després de l’aixecament feixista havia protegit el capellà i persones del poble que corrien perill de caure en mans dels comitès revolucionaris. Aquesta confiança no va ser corresposta. La cruesa repressiva i les revenges miserables d’alguns conciutadans no van respectar ni l’honradesa ni la justícia cap a un home bo, i aquest fou detingut i després executat.

El capellà de Foixà fou una de les persones que va protegir l’alcalde Massanes. Primer amagant-lo i després veient que corria perill de ser descobert, acompanyant-lo a l’estació de Sant Jordi i després amb el tren fins a Portbou. Acabada la guerra va tornar a Foixà. Quan Francesc Massanes va ser detingut, ell tornava a ser el rector de la parròquia, però no va fer cap gest a favor de l’alcalde que evités que un escamot d’afusellament li llevés la vida després d’un judici sumaríssim el dia 25 d’abril de 1939.

Jordi Colomí ara ha presentat el seu llibre a Torroella, l’Estartit i Foixà. Colomí ens diu que la presentació més difícil i emotiva ha estat la de Foixà. En aquesta hi van assistir descendents de persones que van ser molt amigues del seu avi i que reconeixien la injustícia comesa contra un home bo que no es mereixia aquest càstig, sinó un monument ben gran. Però també hi van assistir els dos nets del que va ocupar el càrrec d’alcalde, en aquest cas franquista, després de destituir Massanes, el qual va signar la denúncia que va suposar la seva condemna a mort. Al final de la presentació, tots tres, autor i nets, es van fondre en una sincera abraçada i no van poder evitar l’aflorament d’una llàgrima.

Jordi Colomí ha estat valent al presentar aquest llibre. Ha demostrat la seva capacitat per fer-ho i ho ha fet en el moment adequat. Ha investigat profundament els fets i els ha descrit amb una escriptura acurada i entenedora, però sobretot ha estat capaç de trobar l’escletxa que ens permet avui conèixer la història del seu avi. Sense aquest afany, la història de Massanes continuaria amagada en el més profund de la consciència d’un poble que va quedar submergit en un profund silenci que ha arribat fins als nostres dies.

Estem alerta, però, en els recents canvis en la política espanyola. L’aparició de VOX,  clarament  una organització d’extrema dreta, i els seus pactes amb el PP i Ciutadans ens aboquen el record dels pactes de la dreta espanyola (CEDA) i els moviments feixistes (Falange Española) que van propiciar fets com el que ara Jordi Colomí ens posa al descobert amb el seu llibre. Tal com diu Xavier Godàs (El Punt-Avui, 11 de gener de 2019), “des d’un punt de vista de la democràcia, Catalunya no pot fer veure que el que passi a Espanya no ens incumbeix”.