Vot en contra de l’oposició, al pressupost de Torroella

El passat dia 4 de novembre, apareixia al diari El Punt Avui una notícia amb un titular que deia: “Vot en contra de l’oposició al pressupost de Torroella”, i afegia: ” CiU, la CUP i la COET, si bé per motius diferents, no avalen el pressupost per a l’exercici del 2017 del nou govern. Tot i els intents del govern d’apropar-se a la CUP, aquesta no el va secundar”.

D’entrada, amb aquests titulars, podies entendre que el pressupost municipal que s’havia presentat al Ple de l’Ajuntament el dia abans no s’havia aprovat. Si després llegies el text de la lletra petita de la notícia, aquest començava dient: “L’equip de govern del Torroella de Montgrí d’ERC-Junts, UPM i l’EST va aprovar ahir el pressupost per al 2017, el primer que fa com a govern, sense problemes, però amb el vot en bloc de l’oposició”.

Si seguies llegint només trobaves les intervencions dels tres grups de l’oposició. L’exalcalde Jordi Cordon, segons la notícia, deia, referint-se al projecte presentat: “Us heu limitat a agafar el testimoni de la bona gestió econòmica i el projecte de futur iniciat amb el pressupost i el projecte iniciat el 2012, però amb una gran diferència: que heu fet una còpia barata del projecte inicial”. Després, entre altres coses, va criticar les inversions pel fet que aquestes es planifiquessin fins al 2020.

El portaveu de la COET, Gregori Sarquella, va coincidir amb Cordon a criticar el govern per la planificació de les inversions fins al 2020 i va qüestionar que s’incrementés l’endeutament i no es complissin els compromisos.

Per la seva part, el portaveu de la CUP, Robert Huertas, va reclamar uns pressupostos més participatius deixant clar que la seva formació mai els faria així. Reconeixia que s’havien recollit algunes de les seves propostes, però van optar pel vot en contra com a “toc d’atenció”.

Fins aquí el que es recollia en la notícia d’El Punt Avui. Haig de dir que jo no vaig assistir al Ple (no acostumo a assistir-hi), però em va estranyar que a la notícia no es fes cap referència a la defensa del pressupost presentat per l’equip de govern que, per lògica normal, aquest havia d’haver fet. Amb la notícia publicada, algú que com jo no hagués assistit a aquest acte, hauria pogut entendre, si només llegia els titulars, que l’oposició havia tombat el pressupost. Però també que, si llegia tota la notícia, podia pensar que la informació que es donava era capciosa o que l’equip de govern no havia fet cap intervenció presentant i defensant la proposta, cosa que semblaria totalment inversemblant. Per això, vaig contactar amb l’alcalde, per aclarir realment el que havia passat. D’entrada, em va dir que el dia abans aquest diari havia publicat una nota de premsa titulada: “El govern de Torroella de Montgrí porta al Ple un pressupost que fa compatible la capacitat inversora i la millora dels serveis amb la reducció de l’endeutament”.

A l’alcalde i un altre membre de l’equip de govern els vaig demanar si, com a membre del Consell de Redacció d’aquesta revista, em podien donar més detalls sobre el que podia significar aquest títol. Segons ells, el pressupost presentat puja a 17.858.510 €, un 1,59% més que l’any passat. Increment causat per una incipient recuperació de l’activitat econòmica reflectida en la recaptació de més plusvàlues i l’IAE (un 1,82%) i de les construccions i obres (un 22,22%). També, en l’apartat d’ingressos, s’ha experimentat un increment del 5,61% en la participació de transferències de l’Estat i dels ingressos derivats de la recollida selectiva per a la revalorització dels residus que es reciclen.

Amb això es preveu situar l’endeutament en el 64,48%, un 3% menys que el 2016, i seguint aquests criteris de contenció per als propers cursos es planifica un endeutament del 61,18% i el 57,65%, sense que això impliqui una aturada a la capacitat inversora i que reverteixi progressivament en una contenció de la pressió fiscal, tal com s’ha reflectit en el pressupost presentat.

La partida d’inversions serà de 2.196.139 €,  300.000 € (15,89%) més que el 2016. Entre les actuacions projectades destaquen la tercera anualitat del projecte Life Pletera, la dotació de 500.000 € per al desenvolupament de la zona esportiva municipal de Torroella i 115.000 € per a la construcció d’una nova biblioteca de l’Estartit. Es reserven 257.000 € per a la rehabilitació del passeig de l’Església i per a la remodelació de la plaça del Lledoner de Torroella, i 150.000 € per al centre d’interpretació Espai Medes. La resta es reparteix per rehabilitar edificis per a habitatge social i serveis municipals (casa davant de l’Hospital i can Castells), i en reposició per a millores en matèria de via pública, parcs i jardins, enllumenat, horts socials i altres.

Se’ns fa difícil catalogar aquests pressupostos com els millors que es podrien fer. Són encara temps difícils per aconseguir que totes les necessitats que té el municipi quedin cobertes i també que acontentin tothom. Es veu, però, una voluntat de l’actual equip de govern que es basa en la planificació. La planificació és essencial per poder traçar una línia d’objectius  a partir de captar necessitats, recollir idees, redactar projectes, cercar subvencions. Les coses no es poden fer en un dia, però any rere any se’n poden fer moltes. En aquest sentit, ens congratula veure com es torna a dotar una partida per recuperar els objectius de rehabilitació del nucli antic de Torroella iniciat ara fa  quinze anys.