Noticies

El Departament de Política Territorial i Obres  Públiques sotmet a informació pública la variant de Torroella de Montgrí . El Diari Oficial de la Generalitat va publicar l’anunci d’informació pública dels estudis dels possibles traçats (C-31). Esperem que la variant permetrà evitar el trànsit de pas pel centre de Torroella i podrà afavorir la fluïdesa i seguretat de la circulació, amb la millora de la carretera que uneix Palafrugell, Pals, Torroella de Montgrí, Verges i Figueres. Un dels eixos de comunicació bàsics de la Costa Brava.

Cap pessebre sense un caganer. Ja es pot trobar a Internet el caganer del nou president dels Estats Units, Barack Obama,  que la família Alòs-Pla (artesans que any rere any dediquen aquesta figura típica del pessebre català a personatges famosos), de Torroella de Montgrí, ha creat per aquest Nadal. El catàleg és, en veritat, extens. Són més de 30 les novetats d’aquest any: esportistes (Gasol, De la Peña, Bojan, Fernando Alonso), polítics (Obama, Hugo Chávez, Berlusconi, Carme Chacón), o de ficció (Bart Simpson, els Barrufets).

 

Toponimia del Masis del MontgríConeguem el nostre territori. Organitzada per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, tingué lloc l’auditori de la Casa Pastors una projecció informativa de la tasca que porta a terme Josep Mollà, caçador, coneixedor del terreny i col·laborador voluntari de l’ADF Montgrí. Treball de toponímia i de fixació i difusió de les característiques del massís del Montgrí: punts d’entrada, punts importants de concentració, punts d’aigua i camins sense sortida, perill cert en cas de foc, que presenten a vegades alguns dels més fresats. Es va oferir als assistents la possibilitat d’una còpia en CD del treball realitzat sobre la base d’una vista del terreny des de satèl·lit (Google).

Cooperació amb el Tercer Món. El nostre Ajuntament ha col·laborat, com cada any, en projectes d’ajuda al Tercer Món. Realitats ja, foren exposats per Dolors Bassa i comentats per Joan Surroca. “Col·laborar és defensar valors amb els que creiem, amb altruisme, modèstia, generositat i solidaritat, sense mentir ni violar principis ètics”. Un projecte amb la Creu Roja i l’altre amb un col·lectiu de mestres, dues d’elles de Torroella, que es traslladaren a un poblet del nord d’Argentina, habitat per immigrants de Bolívia, a portar ajuda i material escolar.

Mans que curenMissió 47 Expedició quirúrgica al Txad. Projecció del vídeo de Fina Sensada.
Mans que curen: Conferència a càrrec de Fernando Fonseca i Fina Sensada.
Inauguració de l’exposició fotogràfica. Un triple esdeveniment que exposà amb veu i imatges, la situació en una república de l’Àfrica central, sense sortida al mar. La seva població, d’uns 9 milions d’habitants, va patir una llarga i dolorosa guerra que va deixar gran quantitat d’amputacions i malformacions. Mans que Curen les d’aquests voluntaris i altruistes metges-cirurgians. 

L’estany d’Ullastret. Museu de la Mediterrània: sortida del trimestre a l’estany d’Ullastret. Ens acompanyà en el recorregut el Sr. Narcís Coll, president de la Societat de l’Estany d’Ullastret, que va fer una interessant i amena exposició sobre el terreny, des dels ibers, que construïren la ciutat del puig de Sant Andreu, fins a l’actualitat. Es visità el mas de la Bomba,  el rec del Traient i Llabià. I es contemplà el paisatge actual. 

Jornades de cloenda del Projecte LIFE EMYSTER. Aquestes jornades han tingut tres grans apartats. El primer, format per les ponències tècniques sobre els resultats del projecte de recuperació de l’hàbitat d’anfibis i de la tortuga d’estany al Baix Ter; amb la participació de Joan Budó, Carles Feo, Dani Boix, Josep Rost, Albert Ruhí, Josep Gestí, Carles Barriocanal i Xavier Quintana, director del projecte. El segon incloïa la planificació sostenible del territori, el balanç hídric, la hidrogeologia de la conca del Baix Ter i l’estudi de la connectivitat; amb Francesc Camps, Jordi Montaner, Francesc Córdoba i Jordi Sargatal. I la cloenda de la jornada, amb Joan Margall, alcalde de Torroella de Montgrí, Josep M. Rufí,  primer tinent d’alcalde i diputat , Joan Silvestre i Maria Núria Buenaventura, directora general del Medi Natural de la Generalitat, que felicità a Xavier Quintana per la tasca realitzada.  

Constitució de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis. Es va firmar la constitució de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis. Hi varen intervenir Xavier Quintana, Joan Margall i Joaquim M. Puigvert. Seguidament, el Dr. Ramon Moreno va fer la lliçó inaugural de la Càtedra: La importància de la recerca per a la conservació dels ecosistemes litorals. Unes jornades plenes d’interès en què es va examinar també la futura conservació d’aquest espai dintre del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. 

Presentació del programa d’actes i activitats del 400 aniversari de la consagració de l’església gòtica de Sant Genís. La presentació del programa va córrer a càrrec de Joan Surroca. Amb les seves paraules va mantenir l’atenció i amb les seves afirmacions (“tots els cristians hauríem d’estar presoners!”), la reflexió de tots els assistents. Ens va fer pensar, no gens fàcil, en una època en què sembla que tots estem de tornada de tot concepte espiritual. Es procedí també a l’entrega de premis del concurs de dibuix juvenil pel cartell del 400 aniversari. 

Primer acte del programa 400 anys de la consagració: concert monogràfic de música de Juan Pau Pujol (1570-1626). Compositor i mestre de la catedral de Barcelona que va saber reunir la polifonia hispànica del segle XVI amb els aires barrocs que arribaven d’Itàlia. Exàudi nos,un conjunt mixt de veu i instruments antics d’època, va interpretar una esplèndida missa a vuit veus, tres villancets del segle d’or i, entremig, el salms Magnificat i Regina Coeli. Una meravella! Foren molt aplaudits. 

El Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter objecte de controvèrsia:
– Pals, Palau-sator i Fontanilles convoquen una manifestació amb pancartes i tractors contra el parc natural. No veuen bé els límits que inclouen les terres de conreu i la platja. El lema de la pancarta: PARC NATURAL AIXÍ NO! S’entregaren resums del manifest als conductors dels vehicles que circulaven per la carretera de Pals a Torroella de Montgrí, juntament amb pomes i arròs.
– L’Ajuntament de l’Escala tampoc els veu bé, els límits.  
– El Departament de Medi Ambient de la Generalitat reafirma la seva intenció de no reduir la proposta de límits del parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. I augura ampliacions per a un futur immediat. Així ho van exposar a Torroella de Montgrí, Núria Buenaventura, directora general de Medi Natural, i Emili Santos, delegat de Medi Ambient a Girona, als representants de 32 col·lectius ecologistes partidaris de fer un parc «sense retallades», «i més».
– El PSC dóna suport als pagesos en la petició per reduir el parc natural. L’executiva de la Federació de Girona del PSC va aprovar donar suport als pagesos que reclamen que es redueixin els límits del parc i no incloguin la zona de conreus i arrossars. 
Agricultura i Parc Natural– Els límits del futur parc estan enfrontant dos partits en el govern, el PSC i ICV. El primer secretari del PSC a les comarques gironines, Joaquim Nadal, va advertir a ICV que la seva actitud de mantenir i fins i tot ampliar els límits del parc era «precipitada, agosarada i fins i tot temerària», perquè aquest tema l’ha d’aprovar el govern. 
– Joan Margall, alcalde de Torroella de Montgrí, independent pel PSC, ha manifestat que l’Ajuntament deixarà d’impulsar el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter si hi ha retallades dels actuals termes.
– ICV – titular del Departament de Medi Ambient, va fer públic un comunicat. Acusa el PSC de «deslleial» per fer costat als pagesos en la seva reivindicació de reduir els límits del parc perquè no afectin els arrossars.
– El president d’ICV a les comarques gironines, Joan Boada, va carregar contra els opositors als límits que preveu el projecte del parc. Amb aquesta figura es dóna nou impuls a la protecció del Baix Ter, i és clara aposta «per salvar el que ens queda».
– Les 32 entitats ecologistes, naturalistes, científiques i de defensa del territori firmants del manifest a favor del projecte actual es mostren «decebudes» amb el PSC. I l’acusen de menysprear els valors del Baix Ter.
– ERC, va fer costat a l’alcalde Joan Margall. Josep Maria Rufí va indicar que si el parc es retallava l’Ajuntament de Torroella es desentendria del projecte i que el parc no ha de ser cap obstacle per mantenir les activitats que ja es desenvolupen a la zona, ans permetrà un model turístic de qualitat 

Inauguració de l’exposició col·lectiva Onades. A Can Quintana Museu de la Mediterrània tingué lloc la inauguració de l’exposició col·lectiva Onades.És el colofó de les individuals que s’han anat realitzant i recull treballs de tots els artistes que havien participat en les tres edicions del Cicle Mar-Art. Visiteu-la! 

Aplec de Santa Caterina. Com fa incomptables anys, el diumenge anterior al 25 de novembre, s’ha celebrat l’Aplec de Santa Caterina. El programa, extens. Però voldria recordar avui l’obra que el torroellenc Andreu Sàbat (mort l’any 1676), notari, dirigia “als Ilustres y Savis Consols y Concell de la Universitat de la Vila de Torroella de Montgrí”, la història de santa Caterina, la seva conversió, la confessió de la seva fe davant l’emperador i el seu martiri i mort, i de la seva ermita i dels tres monjos de Montserrat que la fundaren. Que el repic de la campana, la visita a en Manelet , la santa missa, les sardanes i un bon dinar ens acompanyin en els anys venidors. Visca Santa Caterina! 

615 Fira de Sant Andreu615 Fira Sant Andreu 2008: Sis-centes quinze, així en lletres, és un nombre que referit a anys d’un esdeveniment comparat amb la durada d’una generació humana, en representa 25. Vint-i-cinc generacions de torroellencs que han celebrat la nostra fira! Amb un programa que any rere any, resumit i tot, sobrepassa l’espai de què disposem.
Al recinte firal: mostra comercial (Emporion hi era present) i d’agricultura tradicional…
Al passeig de Catalunya: concessionaris de vehicles
Al passeig de Vicenç Bou: exposició de maquinària agrícola
Mostra d’entitats, La fira en el record, recorreguts per espais del nucli històric
Concurs de gossos d’atura, Festa del cavall i dels carruatges, Columbofília.
Jornada tècnica de la poma
Expofil Sant Andreu, amb la presentació del segell del pou del carrer del Mar
Audició de sardanes, actuació de l’Escola de Música, Concert de música
Jocs i espectacles infantils…

Filmant la plantada
Filmant la plantada

El nou xifrer d’en Navarro. Com estava anunciat, el nou xifrer d’en Navarro ja és una realitat. L’incendi del nostre Montgrí fou implacable per al frondós xifrer. Emporion ha volgut recuperar un arbre tan simbòlic pel que significa per a tots els torroellencs, i ha coordinat la plantació d’un altre al seu costat. Esperem que l’un i l’altre perdurin en el temps. Les gestions fetes especialment per Jordi Bellapart, les facilitats donades per la família Bofill, propietària del terreny, la valuosa col·laboració del Sr. Sabrià, jardiner, del Sr. Calvet, que l’ha ajudat en la instal·lació d’un reg, que no hauria estat possible sense la valuosa facilitat prestada per la família del Sr. Salvans Casoliva, en la connexió d’aigua i electricitat, i la del l’Ajuntament de la nostra vila. A tots ells, a Joan Surroca, Montserrat Blai i Jordi Bellapart que hi donaren amb paraules i lectura un contingut més profund i a tots els assistents: Gracies!