Noticies

Espai Ter. S’han iniciat els treballs per condicionar-lo acústicament.

No de l’equip de govern a la sobirania fiscal de Torroella. ERC, UPM i la COET van defensar al ple la moció per la sobirania fiscal (ingrés dels tributs directament a l’Agència Tributària de Catalunya). L’alcalde va assenyalar que era un gest simbòlic, ja que l’endemà els diners passen a la Hisenda espanyola.

Millores en transport. Territori i Mobilitat de la Generalitat ha confirmat que el Departament està enllestint el projecte de la nova estació d’autobusos. D’altra banda, pel que fa a la Costa Brava, es preveu que aquest estiu es doblaran el nombre d’expedicions d’anada i tornada entre l’Estartit-Torroella i Barcelona-Aeroport del Prat.

Estació d’autobusos. El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat diu a l’Ajuntament que disposarà ja del nou projecte el juny.

Cantada de caramelles. El dilluns dia 1 n’hi va haver a càrrec del cor Anselm Viola pels carrers de la vila.

Joan Margarit a Torroella. El dijous 4 el poeta va ser a la llibreria Cucut.

Mirades” – 3r. Festival de Fotografia: Natura. Es va presentar el dissabte 6 al claustre de l’Hospital, organitzat per Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí.

Projecte INDI. Es va presentar el dissabte 6 al Museu de la Mediterrània.

Concert al Cine Petit. Organitzat per joventuts Musicals va tenir lloc el dissabte 6, amb actuació del cor Kantika: Euskadi al món.

Visites guiades al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter:

 • Torroella de Montgrí, 1000 anys d’història i de llegenda, es va fer el dissabte 6, organitzada pel Museu de la Mediterrània.
 • Els arrossars de Pals, el diumenge 7, amb sortida des de Pals, la va organitzar l’Àrea de Turisme.
 • Plantes medicinals i aromàtiques de l’entorn, el dissabte 13, amb sortida des de l’Estartit, també la va organitzar l’Àrea de Turisme.
 • Un mar d’ocells, el diumenge 14, a bord del Corsari Negre, a l’Estartit, la va organitzar l’Espai Info-Natura (Alauda).
 • El castell del Montgrí. Es va fer una excursió el dissabte 20, des del Museu de la Mediterrània.
 •      –          Penya-segats, una mirada arran del mar, el diumenge 21, organitzada pel Parc Natural.

XII Talaia del Ter. A Puig Segalar el diumenge 7. La va organitzar Gent del Ter.

Viatgem amb els mites. El diumenge 7 es va fer una matinal de mitologia per a infants “Va d’herois i monstres” al Museu de la Mediterrània.

Jornada Turisme i Patrimoni. Es va fer al Museu de la editerrània el dijous 11 sota el lema “El paper dels destins turístics litorals”.

Llavor de llum” de l’Associació Compàs, es va presentar el divendres 12 al Cinema Montgrí.

Torroella a Escena: Backwards es va presentar el divendres 12 a La Sala amb organització de l’Àrea de Cultura.

Excursió al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i a la Catedral de Barcelona. La va organitzar el diumenge 14 l’Aula d’Arts Plàstiques.

Desfilada de moda a la plaça de la Vila El diumenge 14 la va organitzar Ingrid amb col·laboració de l’Ajuntament.

Giraconcert. Organitzat per l’Escola Municipal de Música, va tenir lloc al Cine Petit el divendres 19.

Torroella a escena. El divendres 19 a La Sala es va presentar el llibre “Negre, sempre negre” de David Casadellà.

Actes de Presentació del Drac de Torroella. Es varen celebrar el dissabte 20, amb la col·laboració dels grallers del Montgrí, l’Associació Sardanista Continuïtat, els Ducs del Foc, els Mussolets, les Xatis, els Xanquers, els Amics de la Fotografia, i l’Ajuntament.

 • Al vespre es va fer a can Quintana la Conferència de Presentació a càrrec de Dolors Sans i Xavier Cordomí. Es va destacar la importància dels nostres gegants, equiparable als més importants del país (Gegant del Pi, Gegant de la Ciutat), que a la nostra tradició festiva ja hi havia hagut Drac, i que fins es podria pensar en una Àliga, que només tenen les ciutats, per la nostra condició de Vila reial.
 • A dos quarts de deu es va fer el sopar de colles convidades a la plaça de la Muralla.
 • Poc després de les deu, amb una gran gentada a plaça i molta expectació, el Drac (fins aleshores amagat al seu catau artificial al cim d’un empostissat, al costat de can Mascort), va fer la seva primera sortida pública, enmig de foc i fum, i es situà al mig de la plaça, amb balls, encarament amb altres dracs, i amb grans espetecs de foc i guspires.
 • Seguidament va començar la cercavila pels carrers i al passeig de l’Església amb tamborinada i acompanyament dels dracs convidats: la Víbria de Barcelona, el Cabrot del Vendrell, la Bèstia de Parets, el Drac de Dracs de la Bisbal i el Drac de Figueres.
 •  A mitjanit va començar el Concert de presentació amb els Stukat del Bolet, a la plaça de la Muralla.
 • Mostra de Caramelles. Es va fer el matí del diumenge 21 pels carrers amb participació de la Coral Anselm Viola i caramellaires de diverses poblacions catalanes.


Concert de Caramelles.
A la tarda del mateix diumenge 21, va tenir lloc a la plaça de la Vila, també a càrrec del Cor Anselm Viola.

Revetlla de Sant Jordi. Llegim? El dilluns 22 a la Biblioteca Pere Blasi es va fer un Especial Salvador Espriu a càrrec de la nostra companya del Consell de Redacció d’Emporion, Roser Benet.

Setmana cultural. La va organitzar l’Escola Municipal de Música dels dies 22 a 27.

Festa de Sant Jordi, 23 d’abril.

 • Gegants, capgrossos, dracs i altres bèsties. Varen ser al matí, al pati de can Quintana.
 • Escoles. També al matí, es van presentar els treballs d’alumnes de primer a sisè de primària de totes les escoles. Varen visitar la Biblioteca amb motiu del centenari de la poetessa Joana Raspall.
 • ira de llibres, roses i entitats. Com és tradicional es va fer a la plaça de la Vila, amb participació de diverses entitats.
 • Temps de llibres! Com cada any, i amb un temps magnífic, els torroellencs varen celebrar la gran festa del llibre, acudint a les llibreries de Torroella a adquirir els seus llibres. Per a ells i per regalar, juntament amb la rosa.
 • L’atac del Drac”. A la plaça dels Dolors, també al matí i adreçat als nens, va presentar aquest espectacle la companyia “Al Caral”.
 • Simultànies d’Escacs. També, com és tradició, va tenir lloc a la tarda a la plaça Pere Rigau.
 • Playback amb Argent Viu. El Recer el va organitzar al Cine Petit.
 • Vine a menjar-te drac de xocolata. A la plaça de la Vila el va repartir la pastisseria Masvidal.
 • Premis I Concurs de Microrelats. Va tenir lloc al vespre a la Biblioteca Municipal.

Bibliomúsica. Concert dels grups de flautes de l’Escola Municipal de Municipal de Música de Torroella (EMMT). Es va fer el divendres 26 a la Biblioteca Pere Blasi.

Història de l’Església. El divendres 26 es va celebrar una conferència a Casa Pastors dins del Cicle organitzat per la Confraria del Roser.


L’ESTARTIT

Restauració ambiental de la zona de la Pletera. L’Ajuntament i la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) presentaran un projecte a la convocatòria Life 2013 de la Unió Europea.

El Molinet desvinculat de la Pletera. A la petició de subvenció del projecte Life, el govern del municipi va descartar d’incloure-hi la rehabilitació del Molinet.

Passeig dels Griells. El servei de Costes de l’Estat construeix una escullera per protegir el passeig dels Griells. El cap del servei va comunicar que és l’única actuació que s’hi pot fer de moment.

Mirades” – 3r. Festival de Fotografia: Natura. Es va inaugurar al Consell Municipal de l’Estartit el divendres 5, organitzat per Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí.

El caminant davant el congost”, de Jordi Pujol. L’autor va presentar el seu llibre al Consell Municipal de l’Estartit, el divendres 12, amb organització de llibreria Elias.

Visites guiades al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter (dies 13, 14 i 21). Es varen fer amb sortida des de l’Estartit les ja citades a Notícies de Torroella:  Plantes medicinals i aromàtiques de l’entorn (dissabte 13), Un mar d’ocells (diumenge 14), i Penya-segats, una mirada arran del mar (diumenge 21).

Primera matinal Kustom Kulture L’Estartit. Va tenir lloc el diumenge 14: Música en viu, mercat biker, stands, etc.

Mostra de Caramelles. Es va fer el matí del diumenge 21 pels carrers amb participació de la Coral Anselm Viola i caramellaires de diverses poblacions catalanes.

Festa de Sant Jordi, 23 d’abril.

 • Fira de llibres, roses i entitats. A l’Estartit es va fer a la plaça de l’Església.
 • Premis Jocs Florals 2013. També a la plaça de l’Església es va fer el lliurament a alumnes de l’Escola El Portitxol.
 • Bingo amb llibres. A la mateixa plaça, el va organitzar la Llar de jubilats Bell Racó.
 • Bernat el Pescador. Havent dinat, va presentar aquesta obra infantil la companyia Galiot Teatre.
 • Berenar de Sant Jordi. El va patrocinar la Pastisseria Brugués a la plaça de l’Església.

Premis de gastronomia Umami. Convocats a Riudellots per Friselva i el Foodlab, Marc Calvo, de l’hotel Medes II, de l’Estartit en va ser el guanyador en la categoria de ploma.


CATALUNYA

Carretera NII. A partir del divendres 19, per la pressió de les poblacions afectades, entre Maçanet i La Jonquera els camions són obligats a passar per l’AP-7. Mobilitzacions en contra dels camioners.

Pressupost 2013. Artur Mas reclama el suport de totes les forces polítiques parlamentàries davant dels reptes i la complicada situació que viu el país, que qualifica ‘d’emergència nacional’. Negativa d’ERC i del PSC.

Constituït el Consell per a la Transició. El seu objectiu, dissenyar les estructures, processos i finances de l’estat català.

Dèficit. L’Estat fixa en 1,2% el de les autonomies. Catalunya vol que s’apliqui de forma asimètrica.

Petita empresa catalana. Catalunya lidera el rànquing d’inspeccions d’Hisenda 2004-2011.

Reunions secretes a Madrid. Mas es reuneix successivament amb Rajoy i després amb Rubalcaba i Navarro. Exposa la greu situació de Catalunya, però no renuncia a la Consulta, la qual rebutgen tant Rajoy com Rubalcaba.

Nou atac a l’escola en català. Interlocutòria del TSJC: tota la classe s’ha de fer en espanyol si un sol alumne ho demana.

Mor Bigas Luna. El món del cinema català va perdre un dels seus noms més cèlebres. Tenia 67 anys.

Empresaris que encara demanen. La Patronal Foment del Treball insisteix a reclamar a Madrid un nou pacte fiscal i canviar la Constitució.

Sant Jordi 2013. Bona venda de llibres a tot el país, amb carrers plens, petició de signatures i alegria malgrat la crisi. Triomf de “Victus”, d’Albert Sánchez Piñol, en català i en castellà.

El Celler de Can Roca, escollit millor restaurant del món

Declaració de sobirania. L’advocat de l’Estat la considera un desafiament obert a la Constitució


ESPANYA

Fracàs econòmic del govern central. S’apujaran els impostos, se superen els 6 milions d’aturats i l’endeutament de l’Estat es fa cada cop més alt.

Dèficit. El de l’Estat es fixa en 6,3%, el de les autonomies en 1,2%. Catalunya reclama un tractament asimètric.

Cas Nóos. La Infanta Cristina imputada.

La CE renya Espanya. Li retreu l’endarreriment de les reformes i els desequilibris excessius.

Els tres diputats d’ERC, expulsats del Congrés. Hi traslladen la interlocutòria del TSJC i insten els diputats a parlar en català si “un sol diputat” ho demana.

Llei hipotecària. El PP no escolta el clam per la “dació en pagament” i aprova sol la reforma de la llei. Les altres forces polítiques la consideren insuficient.


MÓN

Itàlia. Reelegit president Giorgio Napolitano. Enrico Letta anuncia la formació del nou govern.

Corea del Nord. L’agència oficial sud-coreana avisa de la col·locació de míssils de llarg abast.

Mor Margaret Thatcher. La “dama de ferro” i Ronald Reagan van impulsar al món les polítiques ultraconservadores.

Estats Units. A Boston, tres morts i més de cent ferits per l’explosió de dues bombes en la línia de meta de la marató. A Texas, una gran explosió en una fàbrica de fertilitzants, ocasionada segurament per accident, deixa més de 25 morts, desenes de ferits i moltes cases destruïdes.

Eleccions a Venezuela. Nicolás Maduro proclamat vencedor i president, però amb aldarulls i morts.

Terratrèmol d’intensitat 7,8 a l’Iran i Pakistan. Va provocar centenars de morts.

Terratrèmol a Xina. A Ya’an, a la província de Sichuan, a l’interior de Xina, va ocasionar també uns dos-cents morts.


ESPORTS

Rugbi. Els Senglars s’asseguren la permanència. El diumenge 7, al camp d’esports de Torroella, Els Senglars varen aconseguir sobre el Sant Cugat una victòria fantàstica davant un públic exultant. El resultat de 21 a 17 els assegura la permanència a la categoria de 1a Catalana. Un partit vibrant i atractiu que va commoure el públic assistent al camp, ple de gom a gom.

Tennis de taula. El Torroella retorna a la 1a divisió. Una gran lliga de Franc Pi, Josep Maria Gómez, Jordi Ribas i Joaquim Creixell.

Tercera 4h BTT LéKué Resist-Ter. Torroella en va ser l’escenari el diumenge 14 a la tarda, amb 175 participants. Al matí, en la mini Resist-Ter, hi van participar 65 nens i nenes.

Copa Catalunya de futbol. Dimecres 17:    Nàstic 0 – Barça 1    i    Espanyol 3 – Llagostera 0

A la Champions, desfeta del Barça. Cau al camp del Bayern per 4 – 0. El Madrid també perd per 4-1 davant el Borussia Dortmund.