El vendedor de tabaco

¿Es que te has enamorado? Eso explicaría tu estado. Como es sabido, enamorarse significa dejar de reconocerse. 

Nadie comprende nada. Nadie se sitúa. Nadie tiene ni idea. Aunque hoy en día tal vez sea mejor no tener mucha idea. La ignorancia es el signo del momento, y no querer saber nada, la consigna de la época. 

Casi se podía decir que la verdad de la edición matutina es la mentira de la edición vespertina aunque, por otra parte, en lo que respecta a la memoria no importa mucho, ya que la mayoría de las veces no se recordará la verdad, sino sólo lo que se haya gritado lo bastante fuerte o impreso en caracteres gruesos. Y finalmente, si los susurros del recuerdo perduran lo suficiente, acaban convirtiéndose en historia.

Aquestes reflexions i moltes més, admirables, són de Robert Seethaler, autor de El vendedor de tabaco, novel·la editada a Salamandra i portada al cinema, molt fidelment,  pel director Nikolaus Leytner. 

El vendedor de tabaco ho té tot per ser una bona novel·la. L’autor, Robert Seethaler va nèixer amb una malaltia a la vista que li va marcar la infantesa, havent d’entrar a quiròfan en moltes ocasions i havent d’estudiar amb unes ulleres de cul de got en una escola especial. Ell diu que no veure-hi físicament l’ha ajudat a observar la vida des d’una altra perspectiva.

  1. Franz Huchel, preadolescent, viu protegit i feliç amb la seva mare vídua. El dia que mor ofegat l’home més ric del poble i s’acaba la bona vida de Franz. S’ha de posar a treballar i l’envien d’aprenent de venedor a un estanc de Viena.

De sobte, es troba vivint en un traster de l’estanc, sol, aprenent l’ofici amb el  propietari jueu Otto Trsnjek. La seva primera obligació serà llegir els diaris, atentament, sencers, per saber quin haurà de recomanar als clients, depenent del seu estat d’ànim.

La solitud que sent Franz serà menys dolorosa quan conegui un dels clients més habituals i fidels de l’estanc: Sigmund Freud. La novel·la té textos memorables amb les converses entre l’adolescent Franz i el savi Freud. Divertida, emotiva, reflexiva, tendra, profunda, El vendedor de tabaco és una novel·la que recomanem així com Tota una vida, del mateix autor, Robert Seethaler.